De controller 3.1

Auteur: Drs. Hinrich C.A. Slobbe

De Branden van Scheveningen en Duindorp bewijzen maar weer eens waar laf leiderschap toe leidt. Opbouwmedewerkers bouwen rustig door de grenzen van de vergunning heen. De politie vindt het de verantwoordelijkheid van de brandweer om hierop toe te zien. Die schuift het af op de burgemeester en die heeft het allemaal niet in de gaten gehad. En de wind trekt zich niets van politieke bedoelingen aan en blaast met vernietigende kracht de vuurballen het publiek en het dorp in.

De controller 3.0 gemist? Lees het artikel

Controllers zonder lef

Gebrek aan lef komt helaas ook bij veel controllers voor. Ze constateren dingen vanuit hun kennis en ervaring. Ze zien zaken misgaan. Maar als ze waarschuwen tijdens vergaderingen met het management laten ze zich vaak overrulen door grote bekken van commerçanten, Bokito-leiders en andere narcisten. Om dan het lef te hebben om door te pakken en consequenties te trekken is helaas teveel gevraagd. Debacles met Ahold aan het begin van de eeuw of later met Imtech bewijzen dat degenen die de kennis hadden om te kunnen corrigeren, de zogenaamde business partners, niet thuis gaven.

De controller 3.1

Daarom is een van de basis competenties van de controller 3.1 lef! Voorkom problemen zoals bij Vestia en ING. Ik besef dat daarvoor veel kennis nodig is. Kennis over derivaten, compliance, IFRS, blockchain, ICT, algoritmen, disruptieve innovatie, hightech, etc. Dit houdt nooit op. Een business partner moet verstand van de business hebben en daarbij alle ins en outs van business intelligence kunnen toepassen. Naast lef moet een controller 3.1 beschikken over heel veel kennis. Niet alleen maar door een beetje googelen maar ook door collegiale consultatie, netwerkbijeenkomsten, trainingen en cursussen. Gemiddelde verouderingstermijn van kennis en vaardigheden ligt momenteel op vijf jaar. Dat betekent dat elk jaar je kennis 20% in waarde afneemt. Door ervaring en opdoen van nieuwe informatie kun je deze veroudering afremmen. Elke vijf jaar een nieuwe MBA!

Vaardigheden voor effectieve control

Lef en kennis zijn medebepalend voor effectieve control. Maar er is meer nodig. Communicatieve-vaardigheden moeten steeds weer getraind worden. Wees commercieel in je overtuigingskracht. Zorg voor eenvoudige voorbeelden om ingewikkelde problemen aan te kaarten. Besef dat beslissers niet dom zijn maar wel vaak onwetend. Daar hebben ze jou voor. Om het uit te leggen, om te kalibreren, om de randvoorwaarden vast te leggen, uit te rekenen wat de effecten zijn van kleine en grote veranderingen in de aannames. Bij stevige investeringen blijken vaak de rekenmodellen best aardig te kloppen. Maar niet de variabelen die als input worden gebruikt om de investering door te rekenen. Als die basis niet klopt heeft het rekenen weinig zin. Geef als communicatie-instrument aan beslissers de knoppen waaraan ze kunnen draaien. Als de energieprijzen zoveel stijgen, of de loonkosten deze beweging maken dan…

Lef, kennis en communicatie; best een aardig rijtje. Wil je hieraan werken? Begin vandaag nog je opleiding.

Ontwikkel uzelf en verbeter uw finance skills

De 5-daagse opleiding Assistent Controller leert u wat u kunt toevoegen binnen uw organisatie. U bent de spin in het web van de organisatie omdat u samenwerkt met afdelingen uit verschillende disciplines. U leert processen te doorzien en hoe u effectief schakelt met andere afdelingen.
Bekijk het programma

 

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Vier tips om de klantbeleving te optimaliseren

Wil jij de klantbeleving van jouw financiële organisatie versterken? Maak gebruik van de beschikbare klantdata …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *