De controller als leider & veranderaar

Loop je al een tijdje mee als controller en/of financieel professional? Dan herken je vast het volgende scenario: Je hebt de nodige vakkennis maar je voelt dat je strategisch en als leider van je team nog een slag kunt maken. ‘Feit is dat je in een crisis als deze met 50 procent van de kennis, 100 procent van de besluiten moet nemen,’ zei premier Mark Rutte tijdens een van zijn persconferenties over de Corona-crisis.

Leidinggeven is een vak apart en de huidige situatie laat ook weer zien hoe belangrijk leiderschap is. Om je daarmee op weg te helpen ontvang je in deze blog drie tips voor leiderschap zodat je als financial nog meer impact maakt met je team.

  1. Heb vertrouwen in jezelf

    Een duidelijke koers zorgt voor (zelf)vertrouwen. Je weet wat je wil en je weet waarvoor je het doet. Het maakt je proactief en zorgt er voor dat je stap voor stap richting je doel(en) gaat. Op die manier ontwikkel je zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen is een belangrijke voorwaarde voor geluk. Zorg ook goed voor jezelf. Verzorgd gekleed gaan geeft zelfvertrouwen. Leef gezond, beweeg, kies voor variatie in je voeding, het geeft energie en versterkt je zelfvertrouwen.

  2. Sta open voor verandering

    Gaan op de automatische piloot is gemakkelijk en comfortabel, maar daar word je omgeving niet anders van. Afwijken van gebaande paden is niet altijd makkelijk en vraagt moed, maar kan nodig zijn om je doelen te realiseren. Dus kom uit je comfortzone. Verandering gaat vaak met verwarring en onzekerheid gepaard. Het is goed je daarbij te realiseren dat daar waar verwarring is, ook groei is.

  1. Vergeet niet te lachen!

    Mocht het gelijk niet helemaal zo gaan zoals je voor ogen had, vergeet dan niet te lachen. Het is één groot leerproces en van fouten kun je leren. Niet het vallen is het falen, het niet meer opstaan is het falen. Leer met humor naar je eigen onhandigheid te kijken.

En last not least… Ook de huidige tijd is een complexe tijd die een beroep doet op onze flexibiliteit en weerbaarheid. Maar ook nu ontstaan er kansen die we niet hadden gezien zonder deze situatie. Probeer daar ook je energie uit te halen, dan straal je dat ook uit naar je team en je organisatie!

Opleiding Business Controller

Wil jij jouw kennis en vaardigheden ook versterken om als Controller een echte Business Partner te worden? De 5-daagse opleiding Business Controller bereid jou voor om de stap tot Business Partner te zetten.

Bekijk de opleiding

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *