Controller in de zorg? Werk vanuit deze kernwaarden

Controller in de ZorgDe dynamiek van uw dagelijkse werk neemt enorm toe. Het is ondoenlijk om per situatie te reageren. Omgaan met deze enorme dynamiek vraagt, paradoxaal genoeg, een ‘stabiele’ benadering. Die stabiele benadering wordt gevonden in het werken vanuit kernwaarden.

Deze volgende vier kernwaarden zijn voor de verdere ontwikkeling van u als control- en auditprofessional van belang in de complexiteit van de toekomst in de zorgsector.

1. Toekomstgericht

Functioneer meer als business navigator: vind een nieuwe balans tussen (minder) ‘reactief op feiten en cijfers uit verleden’ en (meer) ‘proactief op ontwikkelingen en de toekomst’. Een belangrijke vraag hierbij is: Hoe bereiden we mensen voor op ontwikkelingen die nog helemaal niet helder zijn, maar wel heel ingrijpend?

2. Netwerkverantwoordelijk

Als controller/auditor zit je nu ‘lekker op je eigen eiland’, maar je wordt (mede-) netwerkverantwoordelijk en bent dus in jouw werk steeds meer afhankelijk van andere partijen.

Dat vereist inzicht in de relevante (organisatie)netwerken en inzicht in de kwaliteit van de partijen in die netwerken. Wat kun je garanderen/waarmaken in een netwerk? De noodzaak ontstaat zo om de omgeving meer te (h)erkennen en te betrekken in de eigen organisatie.

3. Gecontroleerd veranderen

Een visie op de toekomst van de Financial ControllerStreven naar een gecontroleerde geleidelijke verandering, je mag het niet laten gebeuren. Grijp er als control- en auditprofessional actief op in. Dat vereist wel een beeld van wat de toekomst vraagt. En een strategie hoe daar mee om te gaan.

4. Flexibele sturing

Dat betekent ook dat je meer dan voorheen een analyse moet maken – samen met het management – over welke typologie van sturing (of combinatie daarvan) gewenst is voor de toekomstige processen en ontwikkelingen.

Hopelijk herkent u zich al (deels) in deze kernwaarden. De volgende vraag is welke ervaring u heeft met het werken vanuit die kernwaarden. Hoe is dat gegaan in contacten met stakeholders? Welke ervaringen zijn frustrerend geweest en welke juist positief? Welke lessen neemt u mee naar de toekomst? Hoe koppelt u die aan de kernwaarden? Of veranderen die ook door de veranderende context en de ‘lessons learned’?

Dit blog is geschreven door Prof. dr. Hans Bossert, onafhankelijk adviseur en hoogleraar aan de Universiteit Stellenbosch – School of Public Leadership, Zuid-Afrika.

Opleiding: Controller in de Zorg

Zoals uit bovenstaande kernwaarden blijkt, wordt van de (business-) controllers in de zorg steeds meer verwacht dat zij een strategisch sparringpartner worden voor management en bestuur. Hoe zorgt u ervoor dat u naast de financiële onderbouwing ook de strategische vertaalslag maakt?

Tijdens de 5-daagse opleiding Controller in de Zorg leert u hoe u als financial een proactieve rol vervult binnen uw organisatie om kwalitatieve en betaalbare zorg te realiseren. De meest actuele ontwikkelingen worden behandeld, die van directe invloed zijn op uw vak. En wat de meest effectieve manier is om hiermee om te gaan. Daarnaast krijgt u concrete handvatten hoe u als controller verder kunt groeien als sparringpartner en beïnvloeder van het algemene beleid.

Lees meer over de opleiding Controller in de Zorg

 

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *