Eén oorlog tegelijk.

Artikel door Jan Ruijtenberg,algemeen bestuurslid FNV Jong

Er spelen nogal wat zaken in de pensioen wereld. De overheid wil één twee of nog meer nieuwe financiële toetsingskaders in het leven roepen; de opbouwpercentages gaan misschien verlaagd worden en de deelnemers van pensioenfondsen merken vooral dat de pensioenfondsen moeten korten. Iedereen roept dat het simpeler moet en dat we beter moeten communiceren, maar alle partijen halen de effecten van de verschillende voorstellen door elkaar. Tijd om dan ook wat zaken uit elkaar te halen.

Eén oorlog tegelijk, Eén oorlog tegelijk. Gewoon weer één partij de goede en de ander door het slijk

Kortingen

Voor de pensioen deelnemers zijn kortingen verreweg het meest prangende probleem. Die kortingen worden veroorzaakt doordat er in het verleden te weinig geld is ingelegd. Daarnaast is veel te laat gereageerd op het feit dat mensen steeds ouder worden. Een pot die ooit bedoeld was om vijftien jaar van te leven, moet nu ineens voor twintig jaar gebruikt worden. Dus krijgt iedereen per jaar minder. Vaak wordt gedaan alsof dat de schuld van de overheid is en alsof nieuwe wetgeving of een nieuwe rekenrente die kortingen kan stoppen. Dat is onzin; wat voor wetgeving je ook verzint je kunt geen geld uitgeven dat je niet hebt

“Eén oorlog tegelijk, Eén oorlog tegelijk. Eén giro, twee partijen. En dan verder geen gezeik”

Een nieuw financieel toetsingskader

Dan is er de discussie over een nieuw financieel toetsingskader; een discussie voor economen en wiskundigen. Het FTK gaat erover wanneer pensioenfondsen moeten korten, wanneer ze mogen indexeren en hoe risicovol fondsen mogen beleggen. Een belangrijke discussie, want er valt nogal wat te verbeteren. Er zijn opvallend heftige discussies over dit FTK, er wordt gesuggereerd dat een goed financieel toetsingkaders kortingen kan voorkomen. Onzin, zoals gezegd wat de regels ook zijn, je kunt geen geld uitgeven dat er niet is. Je kunt er wel beter mee omgaan. Je kunt kortingen eerder zien aankomen, en eerlijker spreiden, en er eerlijker over communiceren, maar voorkomen kun je niet.

“Eén oorlog tegelijk, Eén oorlog tegelijk. Waarom doen wij voortaan niet gewoon één oorlog tegelijk”

Verlaging van de opbouwpercentages

Het nieuwe FTK en de recente verhoging van de AOW leeftijd zijn allebei bedoeld om het pensioen stelsel voor de toekomst houdbaar te houden. Het voorstel tot verlaging van de opbouwpercentages dat op 8 oktober in de eerste kamer ligt zorgt voor het tegenovergestelde. Er wordt niet gedacht aan de toekomst maar puur gekeken naar een maatregel die mogelijk het huidige overheidstekort kan dichten. Door de opbouw percentages te verlagen bouwen jongeren van nu een veel lager pensioen op. Dat leidt tot onherstelbare schade, omdat als je in een vroeg stadium niet of weinig spaart, je dat later nooit meer in kunt halen. Dus als wij toch een oorlog moeten voeren dan voeren wij als FNV Jong de oorlog tegen verlaging van de opbouwpercentages eerst.

Schuingedrukte quotes komen van het liedje Eén oorlog tegelijk van Jeroen van Merwijk

Wilt u meer weten over pensioenen?
Tijdens het Pensioen Forum op 1 en 2 oktober 2013, komen bestuurders en pensioenexperts bijeen. Dit is dé ontmoetingsplaats voor beslissers van pensioenfondsen, pensioenuitvoerders en verzekeraars. Meer informatie over het programma en de meer dan 55 sprekers vindt u op de website vanHet Pensioen Forum.

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *