Eric van Tol over Big en Open Data in de financiële sector

Interview met Eric van Tol, Director en boegbeeld van het Expertisecentrum Big Data van Fontys Hogescholen. Eric is op het gebied van Big Data actief in het verspreiden van kennis en het stimuleren van bedrijvigheid. Ook is Eric aangesteld als Aanjager van het ICT doorbraakproject Big Data van het Ministerie van Economische Zaken. Met de ICT doorbraakprojecten wil de Rijksoverheid de kennis over ICT en de mogelijkheden ervan vergroten. De doorbraakprojecten sluiten aan bij en versterken het ICT beleid, zoals vastgelegd in de Digitale Agenda.nl.

Organisaties in de financiële sector kunnen denk ik beter de gerichtere diensten leveren met Big Data. Dat houdt in: gelokaliseerde diensten, of diensten waarmee je nu veel meer weet van het profiel van de klant. De financiële sector kan heel veel externe data toevoegen, denk aan sociale data, social media data, of sensor data. Hierdoor kun je nog meer van je klant begrijpen, en hoe beter je de klant begrijpt, hoe beter je dienst kan zijn.

Big Data presenteren naar de klant

Ik denk de kern is weten wat de klant wil. Weten dat er een win-win relatie is. Uiteraard weet iedereen dat een bank geld moet verdienen, maar een klant weet ook wat ie zelf wil aan financiële dienstverlening. En op het moment dat het helder is wat die transactie is, dan houd je die klant. Maar je moet natuurlijk niet achter de rug van een klant dingen verkopen, of onhandig brengen. Maar als het heel helder is van dit ga jij krijgen, het gaat goedkoper worden, je krijgt uitgebreidere diensten, of de voorwaarden worden beter, dan heb je de klant te pakken. En de Googles van deze wereld spelen dat spel natuurlijk subliem. En ik denk dat je ook van dat soort partijen moet afkijken hoe ze dat spel spelen.

Kwaliteit van Data

Ik denk dat over het algemeen banken natuurlijk heel secuur zijn met hun data, dus die data is over het algemeen heel goed. Maar net zoals elk groot concern zal data vervuild zijn. Een veel voorkomend voorbeeld is dat in heel veel bestanden een klant omschreven is op heel veel verschillende manieren. En dat weet men niet van elkaar, dus dan tel je dingen dubbel of enkel, of dat soort zaken. Ik ken geen organisatie eigenlijk waar dat niet gebeurt.

Tips voor Big Data

De kern is co-creatie, werk samen op dit gebied. En de twee andere belangrijke tips zijn: durf data te delen en durf te experimenteren. En als je die drie dingen doet, dan heb je de mogelijkheid om mooie nieuwe diensten te ontwikkelen, onderzoeken waar je mogelijk nieuwe markten kan betreden, of je bestaande klantenrelaties kan verbeteren.

Big Data in de financiële sector

Het is voor lieden bedoeld in de financiële sector en dat kunnen allerlei rollen zijn. In eerste instantie zullen we een soort standaard bagage meegeven wat Big Data inhoudt; wat zijn de mogelijkheden, wat zijn de business cases, wat zijn de technieken in algemene zin. En ook de vraag stellen: “Als je dat allemaal weet, wat voor soort nieuwe diensten zou je dan willen ontwikkelen?”. En daarmee stoeien ook, want ik denk dat dat belangrijk is om te doen, want dat is waarvoor je het doet.
Daarnaast krijg je ook ‘hands-on’ bagage meekrijgen in de zin van: ‘Hoe doe je dat dan’, mede in de vorm van het beetpakken van een echte praktijkcase. Daarnaast zullen we ook de juridische, ethische vraagstukken behandelen, dat is zeker in de financiële sector van groot belang, en hebben we een aantal sprekers uit de praktijk. En ik denk dat het een goed samenspel is om in een notendop de mogelijkheden van Big Data te kennen en de toepassing voor de financiële sector te leren.


Eric van Tol is (hoofd)docent van de opleidingen ‘Big Data in de financiële sector’ en ‘Toepassingen van Open Data’.

Opleiding Big Data in de financiele sector

Big Data in de financiële sector

De toepassingsmogelijkheden van Big Data in de financiële sector zijn enorm in ontwikkeling. Het is geen kwestie meer of, maar hoe Big Data toegepast wordt. Ook voor uw organisatie zijn er vele kansen en mogelijkheden!

Benieuwd naar de mogelijkheden van Big Data binnen uw organisatie?
Bekijk dan onze opleiding Big data in de financiële sector.

Toepassingen Open Data

Open data biedt nieuwe kansen aan overheidsinstellingen om te communicerenmet andere organisaties en burgers. Open data is het voor hergebruik enzonder juridische, financiële of technische belemmeringen beschikbaar stellenvan gegevensverzamelingen. Zo worden er in de informatieverstrekking enklantencontacten al veel gebruik van open data gemaakt.

Tijdens deze opleiding staat datagedreven denken en werken centraal. Door het aanreiken van handvatten en praktijkvoorbeelden van projectenen samenwerkingsverbanden biedt deze opleiding meer dan de basis om in depraktijk te brengen. Open data, het is onontkoombaar.

Bekijk het programma en docententeam op de website van Toepassingen van Open Data.

Over marieke

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *