Jan van der Windt: “Kijk goed naar de gebruiker van je jaarrekening”

Interview met Jan van der Windt, Senior Manager EY Accountants en spreker van de studiedag Jaarrekeningactualiteiten.

Veel bedrijven stellen de jaarrekening natuurlijk één keer per jaar op en zien dat ook als een eenmalig proces. Eigenlijk moet je het zien als een voortvloeisel van het proces van administratie doen gedurende het hele jaar. Dit zodat het een routinematig proces is en niet dat er allerlei bijzondere punten pas per jaareinde worden behandeld, maar het gehele jaar al worden opgepakt en niet dat er verrassingen zijn per jaareinde voor de jaarrekening. Een stukje cultuur hoort er altijd wel bij, dat is ook wat we behandelen tijdens de studiedag. Het gaat over processen, het gaat over systemen, maar ook over een stukje cultuur bij de mensen zelf. Dat ze er aan wennen dat ze continu bijblijven gedurende het jaar op de administratie en niet pas per jaareinde naar de bijzondere posten gaan kijken.

Sneller door het proces heen

Het belangrijkste is eigenlijk dat je een goede voorbereiding hebt en ook alles goed afstemt bijvoorbeeld met je accountant. De accountant zal de jaarrekening naar alle waarschijnlijkheid gaan controleren. Dat je zaken goed met elkaar afstemt als: wat wordt het tijdspad, wat zijn de bijzondere punten in de jaarrekening, wat verwacht de accountant eigenlijk te ontvangen qua specificaties en toelichtingen op alle items in de jaarrekening en dat je dat goed met elkaar afstemt.

Dunnere jaarrekening

Wat wij bedoelen met een dunnere jaarrekening is dat wij bij veel middelgrote en grote bedrijven zien dat er veel wordt opgenomen aan toelichtingen in de jaarrekening wat er niet toe doet. Dan kan het zo zijn, dat de gebruiker van de jaarrekening allerlei informatie tot zich moet nemen wat voor hem niet interessant is. Dus wij zeggen altijd: kijk goed naar de gebruiker van je jaarrekening of gebruiker van financiële informatie, want je kunt ook nog naast de jaarrekening gewoon een financieel informatie overzicht maken. En die financiële informatieoverzichten zijn dan echt afgestemd op de gebruiker. Bijvoorbeeld een bank of een specifieke aandeelhouder, die specifieke informatie heeft. Dus kijk goed naar de gebruiker en stem het daarop af.

Toekomst van de jaarrekening

Ik denk dat de jaarrekening steeds digitaler gaat worden. Dus dat veel bedrijven en andere instanties zoals het CBS of Kamer van Koophandel kunnen inloggen op een portaal (XBRL-portaal) en dat ze daar de gegevens vandaan halen die ze nodig hebben. Dus specifiek voor de gebruiker die gegevens verstrekken en niet meer de totale cijferbrij, die het nu af en toe is.

3 tips voor uw jaarrekening

Drie tips: Een hele goede voorbereiding zowel binnen je bedrijf als met de accountant is van belang. Tweede is goed op de hoogte zijn van alle bijzonderheden, wet- en regelgeving en dergelijke en een derde is: ja, kom naar ons seminar, want dan vertellen we jullie nog veel meer!


Seminar Jaarrekeningactualiteiten

Het interactief seminar Jaarrekeningactualiteiten geeft een compleet overzicht van alle ontwikkelingen die betrekkinghebben op uw jaarrekening.

Een bezoek aan het Jaarrekeningactualiteiten seminargarandeert u dat uw kennis weer volledig up to date is op het gebied van de laatste ontwikkelingen voor uw jaarverslag! Ruim 1.000 professionals gingen u reeds voor.

Het gehele programma en alle sprekers vindt u op de website van Jaarrekeningactualiteiten.

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *