BlackRock Solutions: “wij blijven onze kaarten zetten op aandelen”

Interview met Fons Lute, Senior Strategist, BlackRock Solutions

Beleggingsrisico is eigenlijk het risico, dat je je verplichtingen niet haalt. De verplichtingen of het nou gaat om een verzekeraar, pensioenfonds of een particuliere belegger, dat is eigenlijk de maat der dingen, dat is de doelstelling waarvoor je belegd en het risico is, dat je die doelstellingen niet haalt.

Op korte termijn vinden we het grootste risico deflatie. Daar heeft iedereen het over, maar dat is ook een redelijk scenario. Zeker met de olieprijzen, die verder dalen, is het ondenkbaar dat de prijzen echt gaan dalen in plaats van een klein beetje blijven stijgen en het vervelende daarvan zou zijn, dat het zichzelf versterkt. Dus consumenten gaan minder uitgeven, bedrijven hebben helemaal geen zin om te investeren, dat zou vervelend zijn. Dat is overigens niet ons basis scenario, wij denken dat het wel meevalt. Als je nou kijkt naar de lange termijn, dan is het eigenlijk het risico dat de groei helemaal niet meer uit de startblokken komt. Dat wat we nu ervaren, komende vijf of tien jaar blijven houden. Dat zouden we heel vervelend vinden, want duwt namelijk het hele gebouw van rendementen naar beneden.

De juiste balans van risico’s

Wij moeten altijd beleggen voor onze klanten, onze klanten hebben een probleem waar beleggingen een oplossing voor zijn en altijd moeten wij zoeken naar beleggingen, die een redelijk rendement geven in elke omgeving. Het rendement op staatsobligaties of obligaties in het algemeen, is onredelijk. Dat is heel erg laag en de kans is niet groot, dat je op obligaties heel veel extra rendement maakt, want de rente is al zo laag. Als de rente lager gaat, stijgt de waarde van de obligatie, dat zit er eigenlijk niet veel verder in. De tien jaars rente kan nog naar een half procent gaan, maar naar nul of onder nul kan hij niet komen. Dus daar is het einde bijna in zicht. Als alle rendementen op een lager niveau komen te liggen, dan is er nog steeds een risicopremie op aandelen en wij denken, dat de omgeving voor ondernemingen, voor bedrijven om winst te maken, toch nog helemaal niet zo slecht is. Dus wij blijven onze kaarten zetten op aandelen, die wel wat overwegen ten opzichte van die zogenaamd veilige staatsobligatie, die nu helemaal niet meer zo veilig zijn.

Uitdagingen voor de verzekeringssector

Dat is het hele specifieke punt van verzekeringsbedrijven. Zij hebben met speciale kapitaalsbuffers te maken, dat noemen we de Solvency Two eisen en die Solvency Two eisen, die modeleren wij en wij zijn op zoek naar beleggingen, die voldoen aan de Solvency twee criteria en proberen daar zoveel mogelijk uit te halen. En op dit moment zitten we met name te kijken naar wat minder liquide beleggingen, zoals infrastructuur leningen, leningen op onroerend goed, commercieel onroerend goed, die op zich wel risicovol zijn, maar waar een timing element inzit en we kijken wat voor risicoklasse het echt is door ze te vergelijken met wat er op de beurzen genoteerd is. Dus zo dicht mogelijk te komen bij, wat wij dan in het Engels noemen, de liquid comparator. Waar komt het in de buurt van wat je al kent en wat je zo in beurswaarderingen en koersen kunt terug vinden. Op die manier proberen we verzekeraars te helpen met het zoeken van beleggingen, die complementair zijn aan wat ze over het algemeen nu al hebben.

Een kristalen bol heeft niemand, maar het is ook zo dat een heleboel van die situaties, die zullen voorkomen wel een klein beetje lijken op een andere. En wat dan eigenlijk de kunst is van onze risicomanagers, is dat we daar een correlatie-matrix bij zoeken van hoe hangen de aandelenrendementen samen met de obligatierendementen, met de onroerend goed rendementen, die zo goed mogelijk lijkt op zo’n risico event en daar kunnen we dan snel mee schakelen. We kunnen snel doorrekenen als we zoiets opeens aan zien komen, wat de consequenties zijn en hoe we alsnog iets kunnen doen in die portefeuilles.

Risk Forum voor Verzekeraars

Ja, kijk een forum is altijd, dat is het woord ook, een plaats waar ideeën worden uitgewisseld en ideeën uitwisselen is ontzettend belangrijk. Bedrijfsblindheid, blindheid voor jouw strategie te midden van tientallen andere strategieën, die net zo redelijk zijn als jouw strategie, dat is gevaarlijk en ik denk, dat zo’n forum een prachtige plaats is om die bedrijfsblindheid te voorkomen. Dat is ook risico beheersing.


Risk Forum voor Verzekeraars

11 december 2014 |Mercure Hotel Amersfoort Centre
Fons Lute is een van de sprekers op het Risk Forum voor Verzekeraars. Zijn presentatie zal gaan over beleggen in 2015: de visie van BlackRock. Tijdens deze presentatie zal hij spreken over economische scenario’s, marktverwachtingen en riscofactoren.

Risk Forum voor Verzekeraars: Dé ontmoetingsplek voor bestuurders en beslissers op het gebied van risicomanagement voor verzekeraars.

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *