Gijs Boudewijn ‘Bitcoin concurrent van girale euro of meer een oppotmiddel?

Interview met Gijs Boudewijn, Adjunct-Directeur, Betaalvereniging Nederland.

De vraag is of Bitcoin een echt betaalmiddel is dat concurreert met de elektronische, girale euro? Of is het meer een oppotmiddel, zoals goud en tulpenbollen.Er zal zeker een rol zijn. Of dat een concurrent van de bestaande betaalmiddelen zal zijn, dat waag ik te betwijfelen.

Bekijk het interview

Transcriptie van het interview

Als verbeteringen aan de betaalmogelijkheden in de twee jaar, zie ik vooral de introductie van het contactloos betalen. Dit zal gemak en snelheid geven aan de toonbank, bovenop het normale pinnen voor de grotere bedragen. Contactloos betalen zal vooral succesvol zijn voor de kleine bedragen op locaties waar grotere aantallen transacties zijn. iDeal; buitengewoon succesvol in Europa. Dat zal ook op de winkelvloer een rol kunnen gaan spelen. Betalingen via internet aan de toonbank zou best iets kunnen gaan worden. Als variant op de Europese incasso zien we een incassovariant die de klant niet zelf kan terugboeken. Daar zitten een aantal interessante toepassingsmogelijkheden in, bijvoorbeeld voor loterijen en voor het openbaar vervoer.

Bitcoin

Ik denk dat Bitcoin als betaalinstrument niet veel gaat betekenen. Zeker niet in de komende twee jaar. De vraag is of Bitcoin een echt betaalmiddel is dat concurreert met de elektronische, girale euro? Of is het meer een oppotmiddel, zoals goud en tulpenbollen. Je ziet koersen enorm op en neer gaan. Er wordt ook door de toezichthouders enorm geworsteld. Wat is het nu eigenlijk? We kunnen het nog steeds niet goed beetpakken. Er zal zeker een rol zijn. Of dat een concurrent van de bestaande betaalmiddelen zal zijn, dat waag ik te betwijfelen.

De toekomst

De toekomst van het betalingsverkeer in Nederland wordt in toenemende mate bepaald door wat er in Europa gebeurt. Tegelijkertijd moet je je niet helemaal afhankelijk maken van Europa. We hebben hier onze eigen markt. Nederland is een buitengewoon efficiënt land met een zeer ontwikkelt internetbankieren en elektronisch betalen. We moeten onze voorsprong niet laten afremmen door een Europees gemiddelde. Ik denk dat we een beetje ondeugend moeten zijn en iets meer aan onszelf moeten denken en meer naar de Nederlandse klanten moeten kijken, in plaats van klanten elders in Europa.

Meer weten over de toekomst van het betalingsverkeer?

Op 24 juni komen meer dan 200 betaalexperts samen om alles te horen over de laatste ontwikkelingen in de betaalsector. Bekijk het programma van hetcongres Toekomst van het Betalingsverkeer.

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Big data-analyse en de rol van AI

Auteur: Tony De Jonker Met een razend tempo krijgen we te maken met de komst …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *