Henk Kroeze (Lindorff): “Haal veel uit restschulden!’

Door Anouschka te Lintelo, blogger tijdens Hypothekencongres 2013

Volgens Kroeze is het betaalmoraal in de loop der tijd niet slechter geworden, maar zijn er wel steeds meer mensen die niet kunnen betalen. De oorzaken daarvan zijn nog steeds hetzelfde, namelijk werkloosheid en echtscheidingen. Kroeze: “Men wil nog steeds graag trouw zijn hypotheek betalen, maar het probleem is dat als mensen in de problemen komen, ze er bijna niet meer uitkomen.” De manager ziet door zijn werkzaamheden bij het incassobureau dat mensen wel bewuster nadenken over de vraag wat ze wel en niet uit kunnen geven: “Mensen zetten voor hun zelf op een rijtje: wat betaal ik eerst? Gas, elektra of de telefoonrekening?”

Van 11 naar 13 maanden
Maar anderzijds noemt Kroeze de zorgelijke waarneming dat als een debiteur in de problemen komt en op een gegeven moment vijf maanden achterstand heeft, hij er meestal niet meer uit komt. “Vorig jaar duurde een herstel van de financiën van een debiteur gemiddeld elf maanden, nu dertien maanden. Daarom leggen wij in een vroeg stadium al beslagen. Wij bellen en bezoeken heel veel. En het is belangrijk om heldere brieven te schrijven, zodat mensen weten waar ze aan toe zijn. Uit het eerste en laatste gedeelte van het traject kun je veel halen als je er genoeg tijd in steekt. Als je dit allemaal hebt gedaan hou je restschuld over bij een debiteur. Daar zijn de meeste financiële instellingen een beetje laks in. Er wordt niet al te veel aan gedaan, de instellingen zijn dan alweer druk met andere regelingen te treffen. Maar je kan er veel uithalen als je een lange adem hebt en de goede mensen hebt die gestructureerd aan het werk gaan.”

Een voorbeeld van manieren om restschuld te innen zijn de loterij claims die Lindorff uitvoeren: als het bureau merkt dat in een bepaalde straat de lotto is gevallen belt het debiteuren af, om te vragen of die de pot heeft. Zo willen ze voorkomen dat hij met de pot geld er van doorgaat zonder dat die de restschuld al heeft afgelost.

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *