Huizenmarkt is herstellende! Nu een huis kopen?

Artikel door:Juul Dijkhuis, blogger ophypotheken.blog.nlenhuizenmarkt.blog.nl

Onlangs meldde Makelaarsland nog een sterke stijging van het aantal verkochte huizen over augustus 2013 ten opzichte van de verkopen over augustus 2012. Er komen steeds meer tekenen van herstel van de huizenmarkt. Nu een huis kopen of nog wachten op stijgende huizenprijzen.

Wanneer is het juiste moment om te investeren in een nieuw aan te kopen huis? Niemand kan met zekerheid deze vraag beantwoorden. Indien de huizenmarkt daadwerkelijk gaat opleven, zullen de huizenprijzen ook volgen. Meer verkochte huizen en stijgende huizenprijzen kunnen een tijdelijke ontwikkeling zijn, maar gezien de sterke daling van de huizenprijzen sinds 2008 lijkt dat niet waarschijnlijk. De huizenprijzen zijn door een daling van meer dan 20 procent weer goed betaalbaar geworden. Dit wordt nog verder versterkt door de lage hypotheekrentes.

Nu kopen of nog wachten?

Het vertrouwen in de huizenmarkt is weer aan het stijgen. Langzaam gaan de Nederlanders die uit angst voor de dalende huizenprijzen de afgelopen jaren hebben gekozen voor een huurhuis nu alsnog kopen. Het is niet waarschijnlijk dat de huizenprijzen de komende jaren nog sterk gaan dalen. Er hoeft ook niet gewacht te worden op lagere hypotheekrentes, want deze zullen niet sterk meer dalen. Langer wachten met het kopen van een huis lijkt dus niet noodzakelijk. Daarnaast moet er ook stil gestaan worden bij het beperken van de regeling van de hypotheekrenteaftrek. In 2013 is het nog mogelijk om een huis te financieren met een hypotheek tot 105 procent van de koopsom. Per 2014 wordt dit percentage verlaagd naar 104 procent van de koopsom van het huis.

Een huis kopen blijft een goede investering

Tot 2008 werd het kopen van een huis gezien als een goede investering. Door de sterke daling van de huizenprijzen in de afgelopen vijf jaren zijn Nederlanders onterecht negatiever gaan denken over een eigen woning als investering. Laten wij niet vergeten dat in de decennia vóór 2008 de huizenprijzen sterk zijn gestegen. Bijvoorbeeld in de jaren 1999 en 2000 zijn de gemiddelde huizenprijzen met meer dan 12 procent gestegen.

Meer weten?

Voor de 18e vindt dit jaar hetNationale Hypothekencongresplaats. Ieder jaar komen hier 250 experts samen om kennis te delen over uw sector. Hier hoort u o.a. meer over dit thema.

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *