Hypotheek maximeren tot 80 procent van de koopsom

Artikel door: Juul Dijkhuis, blogger op hypotheken.blog.nl en huizenmarkt.blog.nl

Onlangs heeft de Commissie Structuur Nederlandse Banken een rapport aangeboden aan minister Dijsselbloem met hierin onder andere de aanbeveling om hypotheken in de toekomst te maximeren tot 80 procent van de koopsom van een huis. Er zal in dat geval eerst gespaard moeten worden om een huis te kunnen kopen.

In 2013 is het nog mogelijk om een hypotheek te krijgen tot 105 procent van de koopsom van een huis. Jaarlijks zal dit percentage verlaagd worden met één procent punt. Vanaf 2018 is het nog slechts mogelijk om 100 procent van de koopsom van een huis te financieren met een hypotheek. De bijkomende kosten moeten voldaan worden met spaargeld. De aanbevelingen van de Commissie Structuur Nederlandse Banken gaan nog veel verder door de maximale verstrekking te beperken tot 80 procent. De versobering van de mogelijkheden zou pas doorgevoerd moeten worden zodra de huizenmarkt weer hersteld is.

Tienduizenden euro’s sparen om een huis te kunnen kopen

Indien een hypotheek van 80 procent van de koopsom maximaal mogelijk is, moet 20 procent plus de bijkomende kosten dus gespaard worden. Nederlanders zijn gewend om te gaan voor een maximale financiering. Uitgaande van een koophuis van €250.000, zal er eerst €50.000 gespaard moeten worden om het huis te kunnen kopen. Indien wij daar ook nog de kosten koper bij optellen, moet er eerst ongeveer €60.000 gespaard worden. Een andere aanbeveling van de commissie is om kopers tot 35 jaar oud de mogelijkheid te geven om een deel van de pensioenopbouw te gebruiken om een huis mee aan te kopen.

Banken zullen een maximering van 80 procent toejuichen

De tijden dat banken zo hoog mogelijke hypotheken aanboden liggen achter ons. Banken willen nu zo veel mogelijk risico’s vermijden. Gedacht vanuit de belangen van banken zouden de aanbevelingen wenselijk zijn. Zij kunnen namelijk de risico’s sterk beperken. De kans dat de schuld op het huis groter wordt dan de waarde van het huis is hierdoor kleiner. Voor de consument zal het ook financiële problemen kunnen voorkomen, maar is het haalbaar?

Hypotheekgat vullen met pensioengat

Ten eerste lijkt het mij zeer onverstandig om pensioenopbouw in te zetten om een huis te kunnen kopen. Op dit moment zijn er al discussies over het betaalbaar houden van pensioenen. Door geld uit de pensioenpot te halen worden er problemen gecreëerd voor de toekomst. Ten tweede zal een dergelijke beperking van de financieringsmogelijkheden zeker een dreun zijn voor de huizenmarkt. Het zal nog slechts voor een beperkte groep mogelijk zijn om een huis te kopen. Niet iedereen zal namelijk in staat zijn om tienduizenden euro’s te sparen. Zelfs bij een geleidelijke invoering van de beperking van het hypotheekbedrag zal de klap voor de huizenmarkt groot zijn.

Meer weten?

Voor de 18e vindt dit jaar het Nationale Hypothekencongres plaats. Ieder jaar komen hier 250 experts samen om kennis te delen over uw sector.

Over Sophie van den Hoven

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *