(Video) interview met Hans Alders, bestuursvoorzitter Pensioenfonds Zorg en Welzijn

Voorafgaand aan Het Pensioen Forum interviewden wij Hans Alders, Bestuursvoorzitter Pensioenfonds Zorg en Welzijn. Wat is zijn visie op de ontwikkelingen in de pensioensector? Komt het weer goed met de pensioenen? Of staan we met z’n allen in een wachtstand?

“Er zijn fantastische discussies gaande in heel veel pensioenfondsen. Maar het is altijd goed om ook bij je buurman te kijken hoe de discussies lopen. Het is zo makkelijk om toch op een bepaald moment te denken, nu weten we het, we gaan die richting uit. En dan is het soms de confrontatie met anderen, nét die andere invalshoek, die je meehelpt om nog scherper te zijn in deze discussie. En dat hebben we nodig.”

Bekijk het volledige interview

Transcriptie van het interview

“Feit is, we worden met z’n allen ouder, en het stelsel zal daar op aangepast moeten worden. Feit is dat er grote veranderingen optreden in de financiële wereld, en je zult moeten nadenken hoe je daar op reageert. Dat zijn twee belangrijke wijzigingen in het systeem. We zitten natuurlijk met een verandering van de verhouding tussen jong en oud, en het evenwicht daarin. Daar moet je op reageren. Dus het zijn allemaal dingen die van belang zijn om dat goeie pensioenstelsel in Nederland in de benen te houden. Ja, er komen nieuwe vragen, en die zullen opnieuw beantwoord moeten worden. En soms is een grand design hartstikke goed, maar maakt het bijna onmogelijk om keuzes te maken. Dus het is ook hier het zoeken van het evenwicht.”

Komt het weer goed met de pensioenen?

“Rustig zal het niet worden. Zeker we zetten nu een belangrijke stap, en we maken het ook niet af als ik nu de plannen van het kabinet goed bestudeer. We zullen nog beter na moeten denken hoe pensioen er in de toekomst uitziet. Mensen leven steeds langer. Wat voor consequenties heeft dat nou voor het pensioen? Dus niet alleen maar in geld uitgedrukt, maar hoe maak je het pensioen in de toekomst. Is het alleen maar inkomen, of is het ook zorg, is het ook wonen. Er zullen dus discussies blijven, maar ik hoop wel in een iets rustiger vaarwater dan deze hectiek die er nu is, die van buitenaf komt. De financiële crisis et cetera. Dan hebben we meer tijd om zorgvuldiger de discussie te voeren.”

Nominaal versus reëel pensioencontract?

“Het lijkt eigenlijk voor de hand te liggen de keuze te maken tussen reëel en nominaal, maar het zou betekenen dat we twee fondsen krijgen. Die beide kleiner zijn dan het grote fonds in één keer in zou zijn, met alle risico’s van dien. Stijging van kosten, risico’s die achter blijven. We hebben dit ook besproken met onze achterban. Er hebben 125.000 mensen gereageerd. Die hebben gekozen voor het reële contract. We hebben met gepensioneerden gepraat, die aanvankelijk op het idee zaten splits het maar op. Maar alles afwegend toch tot een andere conclusie komen. Solidariteit, beheersing van kosten, dan moet je een keuze maken.”

Staan de pensioenfondsen in een wachtstand?

“Ik vind dat jammer. Ik begrijp best wel dat men zegt, “ja, wat gaat er allemaal gebeuren en wat betekent het voor ons fonds?” Maar aan de andere kant, als wij niet met z’n allen acteren, de pensioenfondsbesturen, dan komt die verandering ook niet. En iedereen weet dat er wat moet gebeuren. Het feit dat we met z’n allen veel ouder worden, en dat we daar niet voldoende voor gespaard hebben, dat kan iedereen beredeneren daar moeten we wat aan doen. En dan is alleen maar afwachten de verkeerde reactie. Hoe moeilijk het ook is.”

Het Pensioen Forum 2013

“Er zijn fantastische discussies gaande in heel veel pensioenfondsen. Maar het is altijd goed om ook bij je buurman te kijken hoe de discussies lopen. Het is zo makkelijk om toch op een bepaald moment te denken, nu weten we het, we gaan die richting uit. En dan is het soms de confrontatie met anderen, nét die andere invalshoek, die je meehelpt om nog scherper te zijn in deze discussie. En dat hebben we nodig.”

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *