‘Nieuwe Duitse spelers binnen de hypothekenmarkt’

Door Clarissa Liesdek, blogger tijdens Hypothekencongres 2013

Marco Verbrugge, Hypotheekadviseur van een Makelaardij in Brabant experimenteerde met het volgende: Duitse hypotheken aanbieden aan de Nederlandse klant. Volgens Verbrugge zitten klanten te wachten op vernieuwing en innovatie. ‘’De consument hunkert naar iets nieuws”, melde Verbrugge. Een Duitse hypotheek gaat iets anders te werk, waardoor dat wel andere gevolgen met zich meedraagt. Hetzij negatief of positief.

Na lang experimenteren constateerde de heer Verbrugge dat het afsluiten van Duitse hypotheken niet succesvol verliep. Tegenwoordig experimenten 230 adviseurs met het aanbieden van Duitse hypotheken. Het bedrijf van de heer Verbrugge heeft er tot nu toe nul afgesloten.

‘’Ik neem jullie mee naar de consument die naar iets nieuws hunkert”, zegt Verbrugge. Op 30 mei kwam Verbrugge via het Journaal erachter dat de organisatie ‘Vindes’ in Deventer, Duitse Hypotheken aanbiedt. Verbrugge zag daar wel wat in en besloot mee te doen met Vindes. Binnen enkele keren werd het bedrijf van Verbrugge plat gebombardeerd met 200 aanmeldingen voor de Duitse hypotheek.

Desondanks werd er twee weken later op het Journaal aangekondigd dat één van de hypotheekklanten in Duitsland fraude had gepleegd. Nog geen dag later stond er in de krant een artikel met negatieve uitlatingen over het verkoop van Duitse hypotheken. Bij Verbrugge brak desondanks geen paniek uit. ‘’We maken er wat moois van en dan kijken we wel verder”, melde Verbrugge.

Na een financiële eed te hebben afgelegd in januari, leek het succes voor de deur te staan. Ruim duizend correspondenten meldde zich aan. Slechts 75 daarvan kwamen op gesprek. Ook die 75 correspondenten kozen liever voor een Nederlandse hypotheek.

Ondanks dat het verkoop van Duitse hypotheken niet ging, zoals gehoopt, zitten er tal van voordelen aan de hypotheek:

– De eerste twintig jaar is er zekerheid en betaalt u lage rentes.
– De Duitse hypotheek is een oplopende spaarhypotheek met een looptijd van 20 jaar.
– Daarnaast biedt de Duitse hypotheek ook bouwspaarrekeningen: Bij deze hypotheek betaalt de klant een inleg over de eerste helft van een periode. Na 40 procent te hebben gespaard, wordt dat bedrag afgetrokken van de hypotheekschuld.

Tegenover de voordelen staan enkele nadelen:
– Als de klant het contract over de eerste periode openbreekt, ontvangt de klant een boete.
– Het ondertekenen van een offerte in Duitsland is verplicht.

Desondanks ziet Verbrugge een mooie toekomst voor zich. Volgens Verbrugge hoort een bedrijf zich constant te innoveren en vernieuwen. Ook meldt hij dat de hypothekenproductie met 50 procent is gestegen en zijn bedrijf weer plezier heeft in vak. Vernieuwen, vernieuwen en nog eens vernieuwen. ‘’De klant hunkert naar vernieuwing”, aldus Verbrugge.

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *