De ontwikkeling van de Financial controller

Het control vak is volop in ontwikkeling; controllers gaan zich meer bezighouden met de business. Zowel de functie van de Business als de Financial Controller krijgen een steeds bredere oriëntatie. Ook de Financial Controller dient zich met meer bezig te houden dan enkel de financiële cijfers.

Cruciale rol weggelegd voor Financial Controller

Een belangrijke rol voor de juistheid, volledigheid en tijdigheid van deze informatie is weggelegd voor de Financial Controller. Nu analyses en forecasting een belangrijkere rol hebben gekregen, speelt een Financial Controller een cruciale rol in het correct aanleveren van belangrijke (financiële) informatie. Mogelijk wordt dit in de toekomst nog belangrijk, wanneer Financial Controllers  samen gaan werken met Business Controllers die niet altijd financieel geschoold zijn.

Verbreding van de functie

Deze veranderingen leiden tot een verbreding en verdieping van de functie. ‘De controller speelt vandaag de dag een steeds grotere rol in de besturing van de onderneming. Daarvoor is het nodig dat de controller gedegen kennis heeft op een scala aan werkgebieden. Het gaat dan om de financieel-administratieve zaken zoals administratieve techniek, inrichting van administratie, auditing en interne en externe verslaggeving. Maar daarnaast moet de controller ingewijd zijn in zaken als strategisch management, informatiemanagement, recht en belastingen, financiering, werkkapitaal en investeringen’, aldus Drs. Jan Willem van der Linden RA RC, een ervaren controller, hij is werkzaam als parttime-CFO vanuit zijn eigen bedrijf. Lees hier 4 tips voor een goede invulling van de controllersfunctie. De Financial Controller is een sleutelfiguur tussen het management, de eigen afdeling en de externe consultants, en moet van alle markten thuis zijn.

Hoe ziet de ideale Financial Controller eruit?

Een moderne financial controller dient, zoals eerder vermeld stevig financieel onderlegd te zijn. Het sterke analytische vermogen en mogelijkheid om diep en breed te kijken zijn vereist. Daarnaast is het steeds belangrijker dat de Financial Controller vanuit zijn specialisme goed kan overtuigen, kan onderhandelen en samen kan werken. De verbreding van de functie leidt ook tot een uitgebreider competentieprofiel.

Opleiding Financial Control

De opleiding Financial Control biedt u deze verdieping op strategisch en bedrijfseconomisch terrein en versterkt uw professionaliteit binnen uw organisatie. Het programma biedt u op compacte en interactieve wijze inzicht in de meest relevante en actuele vraagstukken voor de Financial Controllers.

Meer informatie

 

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *