Ontwikkelingen voor de functie van de Business Controller

Businessmodellen, technologieën en competentieprofielen… wat zijn de laatste ontwikkelen voor de functie van de business controller? Wij gingen in gesprek met hoofddocent van de Business controllersopleiding Bart Vermaas. Bart is directeur van CFO partners en heeft al meer dan 20 jaar ervaring in programma- en project management in Finance. Bekijk het interview of lees het transcript:

Hoe houdbaar zijn de businessmodellen?

Ik denk dat er nog steeds heel veel businessmodellen die prima houdbaar zijn. Die niet volgend jaar kapot zijn zogezegd, maar ik denk dat de controller eraan moet wennen om heel kritisch te zijn op een hele hoop businessmodellen die echt in gevaar zijn als je het hebt over de digitalisering, de online markten waar mensen ineens actief op moeten zijn. Dus de kritische noot die je moet hebben richting je strategie en richting de KPI’s en datgene waar je op stuurt, dat zal heel erg belangrijk worden. Veel belangrijker dan in de afgelopen jaren.

Welke nieuwe technologieën zijn van belang voor de finance functie?

Ik denk dat, ten aanzien van nieuwe technologieën, het buzzwoord is tegenwoordig digitalisering, maar als ik dat eventjes vertaal naar het controllersvak, is dat je echt op transactieniveau en op klantniveau intelligentie kan bouwen. Wat fantastisch is om verrassende analyses te doen. Dat doe je natuurlijk nooit alleen als controller. Maar als het gaat over hoe kunnen wij waarde creëren en rendement verbeteren, samen met marketing, dan heb je tegenwoordig goedkoop de beschikking over heel veel data waar je fantastische dingen mee kan doen. Dat is een groot verschil met tien jaar geleden.

Wat is de houdbaarheid van het competentieprofiel en de functie van de business controller?

Die houdbaarheid is wat mij betreft nog steeds 100%. Ik denk dat je in de praktijk jezelf meer de vraag moet stellen: wat is de houdbaarheid van mij in het businesscontrollersprofiel? Ik zie dat dat profiel van businesscontroller voor heel veel mensen nog steeds een uitdaging blijven en zal in een goeie bedrijfsvoering alleen maar belangrijker worden. Ik denk dat ook niet financiële mensen dat steeds meer zullen gaan ontdekken. En wat voor uitdagingen kom je dan in dat profiel in de praktijk tegen in de komende jaren? Ik denk dat als je de affiniteit met IT, en wat IT voor jou kan betekenen qua ontsluiting van data, maar ook gebruikersgemak en ontsluiting van kennis richting je strategische proces, niet omarmt dat dan is je eigen houdbaarheid in een businesscontrollersprofiel afnemend is.

Versterk uw kennis en vaardigheden als controller

De 5-daagse Business Controllersopleiding versterkt uw kennis en vaardigheden om als controller een echte business partner te worden. Op een compacte en interactieve manier leert u wat nodig is om business controller te worden. Meer informatie over deze opleiding?
Bezoek de website

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *