“Techniek in het vakgebied van business controller neemt een vlucht”

Om deelnemers van de Business Controllersopleiding te voorzien van extra tips uit de praktijk, nodigen we iedere editie een nieuwe gastdocent uit. Zo was afgelopen editie Johan Kooistra gastdocent van de opleiding. Johan is werkzaam als Director of Finance and Reporting bij Schoeller Allibert. Hij concentreert zich op de interne organisatie en het veranderbedrijf van Finance.

Wij vroegen hem welke ontwikkelingen hij ziet binnen het controllersvak. Wat één van de belangrijkste competenties is van een succesvolle business controller. En in hoeverre hij denkt dat de techniek impact gaat hebben op het vak van de business controller. Bekijk het interview of lees het transcript:

Welke ontwikkelingen ziet u binnen het controllersvak?

Ik zie het vak van controlling veranderen naar veel meer gebruik van data. En dat is ook de uitdaging voor de mensen die in dit vak zitten; om meer gebruik maken van alle data die voorhanden komt en er wordt telkens meer en meer ontsloten en dan moet je een andere manier van werken vinden om dat toch nog tot informatie om te vormen en voor betere besluitvorming. Dat is een trend die al ingezet is en ik zie dat in de komende paar jaar zeker nog versnellen.

Wat vindt u 1 van de belangrijkste competenties voor een succesvolle business controller?

Een van de succesvolste competenties voor een business controller vind ik zelf de businesspartnerfunctie op zich nemen. En het heeft naar mijn idee heel veel te maken met twee punten. Aan de ene kant moet je meewerken met de mensen om je heen, want je zit als onderdeel van een MT heel vaak te werken. Aan de andere kant moet je je rug recht durven te houden. Die twee botsen heel vaak en dan moet jij jouw punten pakken waarmee jij je punt wilt maken.

Heeft u 2 tips voor een business controller?

Goede punten om te hebben als je een business controller bent is: pak een aantal speerpunten en handel daarnaar. En blijf daar heel consequent in. Het beste is dat andere mensen binnen de organisatie weten; als ik iets heb op dat gebied dan moet ik bij die persoon zijn. Dus maak je standpunt heel helder, heel duidelijk, en blijf dat opvolgen.

In hoeverre denkt u dat techniek impact gaat hebben op het vak van de business controller?

Techniek in het vakgebied van business controller neemt een vlucht. De eerste keer dat ik over RPA hoorde, Robotic Process Automation, was twee jaar geleden en dat was een test. Nu hoor ik het al een soort van gemeengoed worden. Niet alleen binnen finance, maar ook in de rest van de organisatie. Artificial intelligence zit daaraan vast. Blockchain, dus nog meer datakrachten… Je moet mee in deze verandering als business controller, want anders wordt je een typische dinosaurus.

Uw kennis en vaardigheden als controller versterken?

Op een compacte en interactieve manier leert de 5-daagse Business Controllersopleiding u wat nodig is om business controller te worden. Benieuwd naar het opleidingsprogramma?
Bezoek de website

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *