“Opleiding ‘Data Protection’ zit boordevol praktijkvoorbeelden”

Theorie is pas werkelijk nuttig als je weet hoe je deze moet toepassen. Daarom zijn de docenten van de verkorte opleiding Data Protection voor Financials als geen ander thuis in de praktijk. Neem advocaat Cathérine Jakimowicz. Ze is gespecialiseerd in privacy en alles wat met de wet bescherming persoonsgegevens te maken heeft. “We gaan veel praktijkvoorbeelden geven, zodat cursisten weten waar de risico’s zitten en hoe je daarmee omgaat.”

Veel financiële instellingen willen als zij nieuwe producten en diensten ontwikkelen advies over hoe ze moeten omgaan met persoonsgegevens. Ook hebben ze vragen over de rechten van klanten, zoals het inzagerecht en het correctierecht. Vaak komen ze dan uit bij een expert, bijvoorbeeld Cathérine Jakimowicz. “Financiële instellingen willen weten hoe ze op de juiste manier opvolging moeten geven aan de regels. Verder hebben veel instellingen vragen over veranderende wet- en regelgeving. Die veranderingen raken de manier waarop financiële instellingen gegevens verwerken.”

Gevolgen privacyregels

Uit de nieuwe regelgeving die op 25 mei 2018 van kracht wordt, vloeien tal van verplichtingen voort. Jakimowicz: “Twee zaken zijn hierbij belangrijk. Allereerst: dat je als financiële instelling je risicoprocessen op orde hebt en dat kunt laten zien. Daarnaast is het belangrijk dat medewerkers van financiële instellingen weten dat er privacyregels zijn, wat deze regels inhouden en wat het gevolg van die regels is voor hun eigen werk. Daar staan we in deze cursus uitgebreid bij stil.”

Vragen uit de praktijk

De cursus, die eind november start, is doorspekt met praktijkvoorbeelden. “Mijn collega-docent Marta Borrat i Frigola werkt als jurist bij ABN AMRO Bank. Zelf werk ik veel voor financiële instellingen, ook in huis. We geven veel praktijkvoorbeelden, zodat de theorie gaat leven en cursisten begrijpen hoe je de theorie toepast.

Hoe informeer je de klant afdoende over wat er met zijn persoonsgegevens wordt gedaan? Waarvoor mag je gegevens gebruiken binnen een financiële instelling? Wat moet je inregelen bij nieuwe diensten die raadpleegbaar zijn via een app? Hoe moet je omgaan met inzageverzoeken of verzoeken om een BKR-registratie of EVR-registratie te verwijderen? Ook staan we stil bij nieuwe regelgeving zoals PSD2 en de privacy-uitdagingen die daar bij horen. ”

Praktische toepassing

Wat hebben cursisten na afloop geleerd? Jakimowicz: “Deelnemers begrijpen de privacyregels niet alleen, maar zijn na de opleiding ook in staat deze regels praktisch toe te passen. Ze kennen de risico’s , weten hoe je deze moet mitigeren en hoe je bepaalde vraagstukken oplost.”

Opleiding Data Protection voor Financials

In 3 dagen wordt u bijgepraat over alle vraagstukken op het gebied van wet- en regelgeving rondom privacy en wordt u geïnspireerd door (con)collega’s. De opleiding Data Protection voor Financials gaat in op diverse vraagstukken op het gebied van het verwerken van persoonsgegevens binnen financiële instellingen. Meer informatie?
Bekijk de opleiding Data Protection voor Financials

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *