Pensioen is niet meer saai!

Als zes jaar geleden op een televisieredactie van een actualiteitenrubriek een journalist met het plan was gekomen om een reportage over pensioenen te maken, zou het idee binnen één minuut van tafel zijn geveegd: bah, saaaaaai! Wie boeit het? Emotieloos onderwerp!

Dat is de dankzij de crisis wel anders geworden. Als iets de gemoederen van vooral gepensioneerden bezighoudt en tot heftige reacties leidt, dan zijn het tegenwoordig de pensioenen. Met voorheen aanvoerder Henk Krol lopen de emoties hoog op in talkshows. ‘Het is diefstal! We hebben er recht op!’ Volkskrantjournalist Yvonne Hofs schreef een open brief met de aanhef ‘Beste 60-plussers, ik schrik van jullie schaamteloze egoïsme en onwetendheid’.Deze brief blijkt in een mum van tijd 250 duizend keer gelezen te zijn en is daarmee het best gelezen artikel op Volkskrant.nl ooit. Er werd zelfs een oproep gedaan om het pensioendebat los van emoties te voeren. Nu de pensioenen onder druk staan, gaat het ergens over: over solidariteit. Is die solidariteit er nog? Tussen jong en oud, vrouw en man, gezond en ziek? Ik ben benieuwd. En past het huidige stelsel nog wel in de flexibele arbeidsmarkt? Komt er een voorziening voor zzp’ers? En komen er nu halfbakken oplossingen of komt er een stelsel waar we echt mee vooruit kunnen? Genoeg vragen om te stellen, onder meer op het congres van pensioenactualiteiten van Euroforum op 27 maart aanstaande.

Maar één ding is zeker: wie nu op een nieuwsredactie voorstelt om een pensioendebat te voeren, wordt niet meer weggehoond, maar toegejuicht: er komt vuurwerk aan tafel van! En daar houden tv-redacties van.

Artikel door: Maartje Hofhuis
Maartje Hofhuis heeft een eigen bureau (MediaMaart) en werkte de afgelopen tien jaar voor actualiteitenrubrieken, waaronder Nova en Pauw en Witteman.

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Alle vormen van betalen geregeld op één plek

De manier waarop we betalen verandert continu. Op dit moment zijn twee op de tien …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *