Crisis stuurt financials terug in hun hok

Artikel over André de Waal door Jessica Maas

Ze zijn voortrekkers binnen de organisatie, ze analyseren en adviseren het management. Er wordt nogal wat gevraagd van de nieuwe business controllers. Maar de praktijk is weerbarstig. Er zijn nogal wat obstakels, zegt André de Waal, associate professor High Performance Organizations aan de Maastricht School of Management en academic director van het HPO Center.

,,De crisis heeft ervoor gezorgd dat de financials weer terug hun hok in moesten om ervoor te zorgen dat de financiële informatiestromen weer betrouwbaar worden”, aldus de Waal. Door de recessie gaat ook veel aandacht naar kostenreductie en niet naar kwaliteitsverhoging. Een ander obstakel waardoor de nieuwe financiële functies niet helemaal uit de verf komen, vormen volgen hem de opleidingen, die vooral technici voortbrengen. ,,En maar weinig communicatoren die een dialoog kunnen voeren met het lijnmanagement.”

Maar ondanks alle obstakels zijn de business controllers ‘nieuwe stijl’ van groot belang voor hedenhaagse organisaties. In het artikel ‘Controller, kom uit je schulp’ (Tijdschrift De Controller) schrijft De Waal samen met Eelco Bilstra en Jelle Kleijn over de nieuwe profielschets van de ‘Financial 3.0′. Er wordt nogal wat verwacht van nieuwe controller. ,,De Financial 3.0 is iemand waar de business niet omheen kan en wil gaan, en die daarmee als een gelijkwaardige partner in het management wordt gezien”, aldus de auteurs. Om deze voortrekkersrol te nemen zijn goede communicatieve vaardigheden uiteraard noodzakelijk.

De Waal beschrijft hoe zijn ideale financiële afdeling eruit ziet: ,,Een zelfserviceloket voor lijnmanagement, die zelf veel routinematige financiële diensten kan afnemen via een business intelligence schil, terwijl ze voor meer complexere zaken bij de experts van de financiële functie terecht kunnen. Lijnmanagement zit dus in the driver seat en bepaalt zelf wanneer ze wat nodig heeft, de FF dringt niets meer op.

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *