Tips om een volwaardig gesprekspartner te worden over betalingsverkeer

Het betalingsverkeer is continu in beweging. Nieuwe wet- en regelgeving, nieuwe technologieën en nieuwe spelers hebben impact op het betalingsverkeer en je rol als gesprekspartner over betalingsverkeer.

Ben je er klaar voor om volwaardig deze rol op je te nemen maar weet je nog niet goed hoe? Docenten van de opleiding Wegwijs in het Betalingsverkeer delen vanuit hun expertise alvast een aantal tips!

  1. Bedenk waar je over 1, 3 en 5 jaar wil zijn wat betreft markten en producten en beoordeel wat nodig is om op die termijnen binnen de regels te blijven opereren. Dit geeft een goede inschatting van wat nodig is in compliance investeringen. Dit leidt ook tot een kritische discussie over hoe je als onderneming je geld kan verdienen zonder te zware regulatoire lasten. Je onderneming kan vervolgens met de markten en producten meegroeien. 
  2. Ik ken geen onderneming die altijd en volledig aan alle regels voldoet. Zorg echter dat je duidelijk hebt wat de grootste risico’s zijn en voldoe aan de regels die deze beheersen.

Emanuel van Praag

Hoogleraar Financiële Technologie en Recht aan de Erasmus Universiteit en advocaat bij Kennedy Van der Laan


  1. De maatschappij wordt steeds meer ‘instant’; slimme meters, 24×7 online nieuws, on-demand films en boodschappen bezorgers die binnen 10 minuten bij je op de stoep staan. Lange tijd kon het betalingsverkeer hier niet in mee maar dit verandert snel. Via Instant payments en een maatwerk betaaloplossing direct in het verkoopkanaal (zgn ‘embedded finance) wordt de betaalhandeling steeds eenvoudiger. Echter, zorg ervoor dat je wel genoeg tijd besteedt aan de juiste balans tussen ‘gemak’ en ‘(klant)control’ om het vertrouwen van je klant niet te verliezen
  1. De inrichting van je betalingsverkeer speelt ook een rol bij achterstanden. Je credit management vereist flexibiliteit. Bekijk eens hoe je omgaat met klanten die wel willen, maar niet kunnen, betalen. Biedt je passende oplossingen?
  1. Het betalingsverkeer is al lang geen wereld meer die enkel om banken draait. Recente wet- en regelgeving introduceren nieuwe rollen (PSP’s, TPP’s) en nieuwe (niet-bank) partijen met interessante (niche) oplossingen. Kijk ook verder dan enkel een bank voor oplossingen ten aanzien van cross-border, kredietverlening én optimale betaalinstrumenten. Je zult verrast worden.

Roderick Kroon
Executive Consultant, Enigma Consulting


  1. Betalen is cultureel en generatie gedreven. Van cash tot mobiel en van cards tot BNPL. Als je dus wilt dat klanten snel en gemakkelijk kunnen betalen, verdiep je dan in de betaalgewoonten van een doelgroep;

  2. Ontwikkelingen in betalingsverkeer gaan snel, maar gebruikers veranderen langzaam. Hoeveel facturen ontvang je nog in de email zonder betaalknop, betaallink of QR code. Eenvoudige middelen om klanten snel en gemakkelijk te laten betalen zonder te moeten overtypen met alle fouten en vergeten betalingen van dien. Het heeft 40 jaar geduurd om de helft van de toonbankbetalingen van cash naar kaart te krijgen en zo zijn er nog veel voorbeelden. Grote voordelen zijn derhalve te behalen in het vooruit helpen van gebruikers en veel minder in het ontwikkelen van weer een nieuwe technologie;

  3. Betalen is low-interest voor praktisch alle gebruikers. Het moet gemakkelijk zijn en het moet het altijd doen. Dat werkt door in de technologie en processen. Als je werkt in het betalingsverkeer krijg je (bijna) nooit een compliment dat het werkt, alleen klachten als het niet werkt. Misschien niet direct inspirerend, maar belangrijk om rekening mee te houden bij alles wat je in betalingsverkeer doet.

Gaston Aussems
Fintech advisor en non-executive, Mollie

Ga nu zelf aan de slag en word binnen 3 dagen volledig wegwijs in de betalingswereld!

Op 17 mei 2022 start de nieuwe editie van de opleiding Wegwijs in het Betalingsverkeer. Deze opleiding leert je een volwaardig gesprekspartner te worden binnen de betalingswereld. Je hoort alles over de huidige en nieuwe wet- en regelgeving en ook wat de nieuwste (technologische) ontwikkelingen binnen de betalingsmarkt zijn. Meer informatie over deze opleiding?

Over admin

Bekijk ook

Vijf vragen over de ESG-rapportage in het jaarverslag

De ESG-rapportage is dankzij de Europese CSRD-richtlijn verplicht in het jaarverslag van bedrijven. Zij geven …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *