Hoe veilig is biometrie zoals gezichtsherkenning nu eigenlijk?

Uw smartphone bevat tegenwoordig heel veel persoonlijke gegevens dus het is belangrijk dat deze goed beveiligd is. Waar u ‘vroeger’ uw smartphone ontgrendelde door middel van een pincode, ontgrendelingspatroon of vingerafdruk, kun u zich bij de nieuwste smartphones identificeren d.m.v. biometrische toepassingen zoals gezichtsherkenning of een irisscan.

Gezichtsherkenning op smartphone is niet altijd veilig

De consumentenbond heeft een onderzoek uitgevoerd naar de veiligheid van gezichtsherkenning op smartphones. Zij liet vorige week weten dat zij van de 110 geteste smartphones er 42 hebben ontgrendeld door een goede portretfoto van de gebruiker voor de selfie-lens te houden. Uiteraard zijn er ook een aantal smartphones waarbij de gezichtsherkenningsfunctie niet te omzeilen is. Bij het instellen van de gezichtsherkenningsfunctie waarschuwen smartphones wel over de kwetsbaarheid van dit ontgrendelingssysteem.

Gezichtsherkenning wordt steeds meer toegepast als identificatiemiddel

Niet alleen smartphones gebruiken steeds meer de gezichtsherkenningsfunctie; Instagram heeft eerder ook al over de mogelijkheid van deze toepassing gesproken en afgelopen zomer heeft een recreatieplas in Utrecht gezichtsherkenning ingezet bij de verkoop van hun toegangskaarten. Toch ziet men dat gezichtsherkenning bij belangrijke beveiligingsorganisaties zoals de douane nog niet als enige identificatiemiddel ingezet worden. Er wordt naast diverse digitale toepassingen ook nog teruggegrepen op een oud vertrouwd middel: de fysieke beveiliger.

Hoe kan gezichtsherkenning toch veilig ingezet worden?

Ontwikkelaars van biometrische systemen zijn continue bezig met het verbeteren van de systemen om gezichtsherkenning veiliger en betrouwbaarder te maken. Vaak wordt er een combinatie van verschillende digitale identificatiemiddelen gevraagd om op dit moment toch veilig en betrouwbaar te zijn. Dit kan bijvoorbeeld d.m.v. identificatie van gezichtsherkenning in combinatie met een vingerafdruk. Het meest effectief is als deze combinaties van systemen elkaars zwakte compenseren.

e-Identity congres

Op het e-Identity congres gaan experts met elkaar in gesprek over het belang van digitale identificatie. Hoe zorgt u dat uw klant eenvoudig en snel kan blijven inloggen maar dat dit ook op een veilige manier en conform geldende wet- en regelgeving (bijv. privacy) gebeurd? Hoor hier meer over op het e-Identity congres dat plaatsvindt op 13 februari 2019 in de Jaarbeurs Utrecht.
Bekijk het programma

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *