Interview Allard Keuter (iDIN) over digitale handtekening

In aanloop naar het e-Identity congres van 13 februari interviewde wij Allard Keuter, senior consultant e-Identity en payments product owner bij iDIN. Hij vertelt kort over wat iDIN precies doet, over de ontwikkeling van de elektronische handtekening en over zijn ervaring met het e-Identity congres. Bekijk het interview of lees het transcript:

Transcript

Mijn naam is Allard Keuter en ik werk voor iDIN. Met iDIN kun je je identiteit bevestigen op basis van de gegevens zoals die bij de bank vastgelegd zijn. Je kan ook je leeftijd bevestigen (ben je ouder dan achttien of niet) en je kan natuurlijk ook inloggen met iDIN; authenticatie. Digitale handtekening is ontzettend belangrijk. Het is eigenlijk de laatste stap die je zou willen doen, die je kunt digitaliseren überhaupt want als je jezelf kan identificeren online, je kan betalen online, je kan alles eigenlijk online. Maar die elektronische handtekening of die natte handtekening die veel bedrijven toch graag willen, bijvoorbeeld bij het nemen van een telefooncontract of een hypotheek, is toch nog wel een struikelblok in de digitalisering.

Gelukkig zijn er heel veel bedrijven die echt heel veel verstand hebben van hoe je elektronische handtekeningen zet. En met veel van die bedrijven zijn we in gesprek geweest de afgelopen jaar om te kijken wat we binnen iDIN moeten doen om te zorgen dat iDIN beter die elektronische handtekening ondersteund. Je ziet dat het in meerdere landen nu ook opgepakt wordt door banken om daar een rol in te gaan spelen. In België met It´s me. De Nordics zijn natuurlijk al jaren bezig met o.a. Bank Id. Maar ook in andere landen zie je nu initiatieven ontstaan om te kijken naar: oké, wij kunnen al de identiteit van onze eigen klanten vaststellen. We hebben authenticatiemiddelen in de markt. Zouden we dat nu niet op de één of andere manier kunnen aanbieden aan de hele markt, waardoor de hele markt, alle bedrijven, alle burgers er wat aan hebben om die veilige betrouwbare identiteit te gebruiken?

De eerste keer dat ik naar het e-Identity congres ging was in 2015. Toen wist ik er eigenlijk nog maar heel weinig van en was alles nieuw voor mij. Alle usecases die ik zag of vraagstellingen in de toespraken en dergelijke, waren ook allemaal nieuw. Ontzettend veel geleerd in die tijd en vooral geleerd dat er eigenlijk al heel veel ideeën zijn in de markt. Er zijn heel veel partijen met goede ideeën hebben waardoor je geïnspireerd kan raken in de oplossingen die jezelf zoekt voor je eigen bedrijf.

e-Identity congres

Hoe beweegt u mee in de continue veranderende wereld van digitale identiteit? bij Op 13 februari spreekt Allard Keuter over de transformatie van e-Identity naar een volwaardige vertrouwenspartner. Meer informatie over?
Bekijk het programma

 

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *