In welke mate gaat de functie van de financial controller veranderen?

“Degene die rapportages maakte”

De controller is lang degene geweest die rapportages maakte, rapportages over hoe de afgelopen periode was gegaan. Financieel van aard, gericht op het verantwoorden van de gang van zaken. Het management moest daarna zelf op zoek naar de mogelijkheden tot bijsturing.

De moderne controller

De moderne controller rapporteert niet in een vast, maandelijks stramien over de afgelopen maand, maar signaleert a-tempo wanneer zaken binnen de onderneming niet volgens plan/verwachting verlopen en adviseert het management over te nemen stappen. De controller gaat doen wat hij volgens de functienaam altijd al had moeten doen: zich bezig houden met de beheersing (to control) van de processen binnen de organisatie.

De controller: communicatie wordt key!

De controller is het bedrijfseconomisch geweten van de organisatie en niet de Excel specialist die steeds meer getallen en grafieken oplevert over het verleden. De controller is als business partner gericht op de toekomst en geeft alleen de vereiste verantwoordingen over het verleden. minder Excel en meer PowerPoint, minder cijfers en meer woorden: communicatie wordt key!

Aldus Peter Westdijk, Interim Manager en Business Coach met uitgebreide ervaring als Controller, CFO en Directeur Bedrijfsvoering. Wilt u meer weten over de functie en de veranderende rol van de controller? Bekijk dan ook het het interview met Frans Brugman: ‘Moderne versus de ouderwetse controller‘ of bekijk de 5-daagse opleiding Financial Controller.

Meer van dit soort artikelen?

Meld u gratis aan voor onze financiële nieuwsbrief en ontvang regelmatig interessante content in uw mailbox.

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *