Verras je interne klant met inzichten die hij zelf niet heeft

Wat is het verband tussen de voortschrijdende automatisering en robotisering en de veranderende rol van van de controller? En wat is de invloed van de veranderende externe wet- en regelgeving, zoals de nieuwe privacywet maar ook tax, compliancy en externe verslaggeving, op de functie van de controller? We spraken erover met Roy Verhoeven, concern controller bij Vanderlande in Veghel en tevens een van de gastdocenten van de opleiding Financial Control. Vanderlande is wereldmarktleider in logistieke procesautomatisering op luchthavens en voor pakketdiensten. De onderneming is tevens leverancier in procesautomatisering voor distributiecentra.

We horen steeds maar weer dat de rol van de controller aan het veranderen is. Maar wat verandert er nou precies?

Verhoeven: “De inhoud van het werk. Dat heeft onder andere te maken met de voortschrijdende automatisering en robotisering. Deze ontwikkelingen nemen de controller relatief eenvoudige handelingen met een repetitief karakter steeds meer uit handen. Denk aan bepaalde dashboards en data-analyses; die helpen heel sterk om inzicht te krijgen zonder dat je nog zelf allerlei handelingen hoeft te verrichten. Dit betekent dat het vak van de controller steeds complexer wordt. De mensen die wij tegenwoordig aannemen, hebben daarom allemaal een goede opleiding genoten.

Intussen zijn we al pilots aan het draaien met robots, die ook nog zelflerend kunnen zijn. Ze verbeteren zichzelf voortdurend. Ook dát zal van invloed zijn op ons vak. Het zorgt zelfs voor een spagaat. De controller vertrouwt immers steeds meer op de automatisering, maar wil wel in control blijven. Hoe doen we dat?”

Wat is de invloed van de veranderende externe wet- en regelgeving?

Die schudt de boel ook behoorlijk op. Denk aan de nieuwe wetgeving op het gebied van privacy, maar ook op het gebied van tax, compliancy en externe verslaggeving. Doordat Vanderlande afgelopen jaar is overgenomen door het beursgenoteerde Toyota, ben ik hier zelf ook sterk mee geconfronteerd. Vanderlande moest opeens voldoen aan de Japanse SOX-wetgeving en Full IFRS. Deze regels zijn complex en bedrijven worden er niet altijd beter van. Dat betekende dus een grote uitdaging voor mijzelf. Hoe kon ik ervoor zorgen dat we compliant zouden worden, en dat het ook nog toegevoegde waarde voor Vanderlande zou leveren?

Een leuke, uitdagende klus, waarbij ik veel intensieve discussies heb gevoerd met onze accountant over de interpretatie van de regels. En daar zit de toegevoegde waarde van de controller. Niet blind toepassen van de regels en de gebaande paden volgen, maar durven afwijken als dat beter is voor het bedrijf.”

Wat verwacht een organisatie van een financial controller?

Verhoeven: “Dat hij toegevoegde waarde levert. Dat is meer dan ervoor zorgen dat het bedrijf voldoet aan de veranderende wet- en regelgeving. De jaarrekening of de zoveelste rapportage: je interne klanten zien daar vaak het nut niet van in. Voor hen is dat geen toegevoegde waarde. Als je interne klanten goed wilt bedienen, moet je hen écht begrijpen.

Mijn interne klanten worden blij als ik ze vertel hoe we bijvoorbeeld kosten kunnen besparen als we processen iets anders inrichten. Voor dergelijke zaken zijn ze wél gevoelig, want die verbeteren het resultaat van ons bedrijf. Onderschat in dit verband de rol van data niet. Als jij als controller snel relevante informatie uit je data weet te halen – denk bijvoorbeeld aan trends of nieuwe inzichten– kun je kansen en bedreigingen determineren. En geloof me: dan scoor je als controller punten bij de business.

Heb je tips voor je collega’s?

“Op de eerste plaats moet je zorgen dat de basis op orde is en dat je compliant bent. Geef gevraagd maar zeker ook ongevraagd advies – op een diplomatieke manier. En verras je interne klanten met inzichten die ze zelf niet hebben. Zo win je als controller vertrouwen, waardoor je interne klant opener wordt en jij als controller nog meer zicht en grip krijgt op de business. Alleen dan kun je een echte business partner worden.”

Moderne Financial Controller? Verdiep u op strategisch en bedrijfseconomisch terrein

Het programma van de 5-daagse opleiding Financial Control biedt u op compacte en interactieve wijze inzicht in de meest relevante en actuele vraagstukken voor de Financial controllers. Door u te verdiepen op zowel strategisch als bedrijfseconomisch terrein versterkt u uw professionaliteit als controller. Benieuwd naar het opleidingsprogramma?
Bekijk de opleiding

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *