(Video) Interview met Emilie Schols, Pensioen Jurist

“Het is een grote zorg voor werkgevers om pensioenregelingen betaalbaar te houden en het enige wat werkgevers eigenlijk kunnen doen, is gewoon de premie op slot zetten. Dus om gewoon te zeggen: dit is de premie en meer niet. En dat zie je ook overal gebeuren. Je ziet hier een heleboel fondsen inderdaad in de wachtstand en van de ene kant is dat slecht want er moet echt wat gebeuren. Maar aan de andere kant kan ik het ook wel begrijpen. Want de contouren van de wetgeving die laten nog steeds op zich wachten. Kijk, het is nu begin juli en we zitten nog steeds te wachten op een consultatieversie. Dus als fondsen aan de slag willen, dan weten ze niet eens precies wat ze moeten doen. We zijn er al heel lang mee bezig, maar het schiet niet op. Dat vind ik wel zorgelijk.”

Ontbreekt het in de pensioensector aan een grand design?

“Beter een grand design bij het huidige stelsel en dan denk ik, ja absoluut. Kijk, op het moment dat je een probleem ergens hebt, dan moet je beginnen met het probleem te analyseren. En wat hier met die pensioenaanpassingen gebeurd, dat is wat ik noem pleisters plakken. Je ziet een probleempje en je plakt er een pleistertje op. Dat is gewoon geen goede oplossing. Je moet eerst analyseren wat de problemen zijn en dan pas met een oplossing komen. Dus ik denk dat het noodreparaties zijn.”

Wat is de oplossing voor de pensioensector?

“In ieder geval moet een grote oplossing breed gedragen worden. Dus ik denk dat je ook met een heleboel mensen rond de tafel moet zitten en het er met zijn allen over eens moet zijn wat specifiek de problemen zijn en welke randvoorwaarden er gelden voor een pensioenstelsel. Nu is eigenlijk het huidige stelsel als het uitgangspunt genomen en dan moet binnen dat huidige stelsel moet alles opgelost worden. En ik vind het huidige stelsel met verplichtstelling en zo, ik zeg niet dat ik daar tegen ben, maar het is een middel om een goed doel te bereiken. En wat nu gebeurt, is dat het middel tot doel wordt verheven. Dat vind ik gewoon niet zo slim.”

Hoe staat het met het vertrouwen in het pensioenstelsel?

“Ja, hoe kun je het vertrouwen herwinnen. Dat is natuurlijk heel lastig. Kijk, de situatie waar de pensioenfondsen nu in zitten, dat men eigenlijk continu afwacht en niets doet, dat is natuurlijk geen methode om het vertrouwen te herstellen. Ik denk dat je dan echt heel duidelijk een koers moet uitzetten en mensen duidelijk moet maken wat je gaat doen. Maar zolang je daar onduidelijk en mistig over blijft, kun je het vertrouwen niet herstellen. Dus nee, het gaat alleen maar naar beneden, denk ik, vrees ik.”

Het Pensioen Forum 2013

“In een Pensioen Forum denk ik dat alle actualiteiten naar de laatste stand van zaken bij elkaar komen en in pensioenland bolderen de actualiteiten over elkaar heen. Dus ik denk dat het dan heel goed is om eens bijgepraat te worden.”

Over Sophie van den Hoven

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *