(Video) interview met Leo Witkamp, Directeur Media Pensioendiensten

In aanloop naar Het Pensioen Forum interviewden wij Leo Witkamp, Directeur Media Pensioendiensten. Staan de pensioenfondsen volgens hem in een wachtstand? En hoe belangrijk is communicatie binnen de ontwikkelingen in de pensioensector?

“Ik verwacht niet dat op korte termijn pensioenen al weer volledig waardevast kunnen worden gehouden. Het zal best zo zijn dat we op een gegeven moment uit de dekkingsgraad problematiek komen. Maar voor indexatie is ook nog nodig dat we voldoende rendement halen in de toekomst. En daar ben ik wat aarzelend in of dat wel haalbaar is.”

Bekijk het volledige interview

Transcriptie van het interview

“De ideale oplossing dat iedereen met zekerheid een goed pensioen heeft. Dat is geen oplossing maar het zou een doel zijn en dat kunnen we niet bereiken. Waar het wel om gaat is dat we mensen wel meer duidelijkheid kunnen geven over pensioen. En dat we ook iets kunnen zeggen over de mate waarin ze zeker zijn van hun pensioen. En dat ook van tevoren duidelijk is wat er nu in goede situaties, goede omstandigheden gebeurd en wat er in slechte omstandigheden gebeurt. Dus dat op zich zijn al hele verbeteringen. Maar of we daarmee alle problemen in één keer hebben getackeld, dat geloof ik niet.”

Komt het weer goed met de pensioenen?

“Indexatie zal op termijn wel weer haalbaar worden. Ik verwacht echter niet dat op korte termijn pensioenen al weer volledig waardevast kunnen worden gehouden. Het zal best zo zijn dat we op een gegeven moment uit de dekkingsgraad problematiek komen. Maar voor indexatie is ook nog nodig dat we voldoende rendement halen in de toekomst. En daar ben ik wat aarzelend in of dat wel haalbaar is. We hebben best wel een gedeelte kunnen indexeren, maar ik denk dat er nog heel wat voor nodig is om te zorgen dat we gewoon de pensioenen compleet waarde- en misschien welvaartsvast kunnen houden. Ik denk dat we dan toch meer premie zullen moeten betalen om dat te kunnen bereiken.”

Staan de pensioenfondsen in een wachtstand?

“Ik denk niet dat de meeste fondsen afwachten. Ik denk dat de fondsen doen wat ze kunnen doen, alleen we kunnen nog niet alles doen. Want het luistert vrij nauw als je kijkt naar de ambitie en de zekerheid en de mate van risico die je wilt lopen. Maar er gelden natuurlijk wel allerlei rekenregels, zeg maar toezichtsregels waar je je aan moet houden. Omdat het zo nauw luistert is het wel van belang dat je precies weet wat die regels inhouden. Bijvoorbeeld met hoeveel rendement mag je rekening houden als je dertig, veertig, vijftig, zestig jaar vooruit gaat rekenen. Zo lang je dat niet zeker weet hoeveel dat is, kun je ook nog geen definitieve beslissing nemen of je wel het ene of het andere doet. Dus we doen wel genoeg in die zin, we denken over dingen na en we weten wat de mogelijke opties zijn, maar we kunnen niet meer doen dan we nu gedaan hebben. En dat geldt overigens sectorbreed in verband met de ontbrekende gegevens, om het maar zo te zeggen.”

Communicatie is de sleutel

“We hebben natuurlijk te maken met die aanpassingen in de pensioencontracten, hoe dat er ook moge uit komen te zien. En ik denk dat een belangrijk aandachtspunt daarbij is, de communicatie naar de deelnemers, de verzekering, de mensen om wie het uiteindelijk gaat. Die lezen in de kranten er zijn pensioencontracten en pensioenfondsen in de problemen en ik hoor maar niets en ze schieten maar niet op. Ik denk dat een duidelijk antwoord geven op de vraag: wat betekent dat nu voor mij zo’n nieuw pensioencontract, waar kan ik van op aan als ik straks met pensioen ga. Ik denk dat dat het allerbelangrijkste is, gewoon zekerheid bieden voor de deelnemers nu.”

Het Pensioen Forum 2013

“Pensioen is hot. Tijdens Het Pensioen Forum komt mensen tegen met wie je over je vak kunt praten. En dat is best wel belangrijk. Ik denk dat dat ook een moment is waarop er heel veel nieuwe informatie beschikbaar is en vooral natuurlijk ook omdat pensioen een heel leuk vak is.”

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *