Video interview met Vivek Bajaj, Director Global Banking en Finance Markets IBM

Voorafgaand aan het eerste Nederlandse congres rondom Big Data in de financiële sector interviewden wij Vivek Bajaj,Director Global Banking en Financial Markets IBM. Welke impact heeft Big Data op de business, hoe kun je als organisatie Big Data inrichten, wat zijn de trends op dit gebied en welke risico’s zijn er aan verbonden?

“Big Data heeft een enorme impact op de business, maar de succesfactor is om klein te beginnen. Met Big Data kun je echt resultaten op zeer korte termijn zien.”

Bekijk het volledige interview

Transcriptie van het interview

Het gebruik van big data heeft een enorme impact op de business, maar de succesfactor is om klein te beginnen. Wat bedoel ik daarmee. Ik bedoel dat een goed big dataproject om heel specifiek te zijn iets is dat tussen 3 en 6 maanden echt zal kunnen uitrollen en zal voor een beperkt budget gedaan kunnen worden, omdat je met big data resultaten op zeer korte termijn kunt zien. Heel belangrijk is ook om te beginnen met een heel specifieke business use case. De bedrijven die beginnen met een heel specifieke use case, bijvoorbeeld fraud detection of customer centricity, hebben veel meer succes dan andere bedrijven die zeggen: wij moeten een big data platform inrichten en dan zien we waarvoor we het gebruiken.

De meest belangrijke trends die je op dit moment ziet is ten eerste een groei van het volume dat jij moet gebruiken voor bedrijfsdoeleinden. De tweede is de security aspect, dat heel belangrijk wordt in termen van hoe data gebruikt worden en waarvoor. De derde is de accuracy van de data. Hoe accuraat zijn de data en kun je erop rekenen, omdat meer data niet per se altijd betere informatie betekent. Er is een groot verschil tussen data en informatie.

Er zijn ook een aantal risico’s met big data projecten. Te ver gaan heeft ook groot risico, dus je moet ook bescheiden blijven in wat je wil gebruiken en waarvoor je het wil gebruiken. Je hoeft niet per se alle data te gebruiken die ter beschikking zijn. Je kunt ook alleen de data gebruiken die je nodig hebt om een aantal specifieke business mogelijkheden aan te pakken.

De financiële sector is bescheidener in het gebruik van data als je het vergelijkt met retailers of telecom bedrijven. Maar het voordeel dat de financiële sector heeft in vergelijking met andere sectoren is dat het vaak de vertrouwenspartner is van de klant zelf. Je ziet dat klanten in staat zijn om veel meer contact te hebben met banken en verzekeraars en zij vertrouwen die relatie iets meer. Dus financiële instellingen mogen daar best op inspelen, de klant laten zien dat ze echt begrijpen wat de noden van de klanten zijn en hoe zij de klant beter kunnen benaderen en betere diensten kunnen leveren met gebruik van big data en analytics technologie.

Meer weten of Big Data in de financiële sector?

Op 4 februari 2014 spreekt Vivek Bajaj tijdens het congres Big Data in de Financiële sector. Daar gaat hij verder in op de trends en ontwikkelingen rondom Big Data. Waar staan we?

Bekijk het programma

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *