Waarom moet je een adequate jaarrekening samenstellen?

Een jaarrekening samenstellen is in de hedendaagse bedrijfswereld cruciaal, omdat de verslaggeving naar stakeholders de Nederlandse economie beïnvloedt. “Organisaties zonder gedegen verslaggeving ontvangen namelijk geen financiële middelen van aandeelhouders en banken om te opereren”, zegt Martin Hoogendoorn, Hoogleraar Externe Verslaggeving bij de Erasmus Universiteit Rotterdam. Waarom is het zo belangrijk om een adequate jaarrekening samen te stellen en hoe ga je om met de actuele wet- en regelgeving?

Een jaarrekening samenstellen heeft invloed op beleid

De jaarrekening bevat informatie over de financiële prestaties van organisaties, waaronder de balans, winst- en verliesrekening en een toelichting hierop. Deze financiële informatie is van grote invloed op het beleid van organisaties, omdat aandeelhouders en banken op basis hiervan bepalen of én hoe veel zij investeren. Het is dus belangrijk om een jaarrekening adequaat en transparant samen te stellen.

Duurzaamheidsverslaggeving

Martin: “De jaarrekening heeft dus invloed op het beleid van ondernemingen. Dit geldt ook voor de duurzaamheidsverslaggeving. Organisaties zijn verplicht om te rapporteren over het beleid en de prestaties op het gebied van duurzaamheid. Zij worden hierdoor gedwongen zich op duurzame wijze te gedragen, anders lopen ze het risico op een negatieve beoordeling van stakeholders”.

Ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving

De wet- en regelgeving inzake externe verslaggeving aan het einde van het jaar ontwikkelt constant. Het is dus belangrijk om je goed voor te bereiden op het jaarverslagenseizoen, zodat het jaarverslag dat jij samenstelt voldoet aan recente ontwikkelingen en actualiteiten”, aldus Martin. “Tijdens het jaarlijkse seminar Jaarrekeningactualiteiten brengen drie ervaren hoogleraren uit de praktijk jou op de hoogte van onderwerpen die dat jaar relevant zijn. Wij doen dit aan de hand van interactie en praktijkvoorbeelden”.

Leer een adequate jaarrekening samenstellen

Martin: “Ik vind het leuk om de kennis die ik tijdens 41 jaar in het werkveld heb opgedaan over te dragen aan jonge studenten aan de universiteit. Hiermee wil ik hen enthousiast maken voor het vakgebied en hen ondersteunen bij hun carrière. Het enthousiasme van deelnemers en de samenwerking met collega-hoogleraren motiveert mij om ook jaarlijks het seminar Jaarrekeningactualiteiten te verzorgen”.

Discussieer mee

Wil jij op de hoogte blijven van de actuele ontwikkelingen in externe verslaggeving, waaronder de duurzaamheidsverslaggeving? Wil jij daarnaast meediscussiëren over de gevolgen van ontwikkelingen voor het eigen bedrijf? Meld je dan aan voor de 30e editie van het seminar Jaarrekeningactualiteiten van Euroforum! Wil je meer informatie over het programma? Download dan de brochure!

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Hoe richt je jouw rol als financial controller effectiever in?

Je hebt als financial controller veel verschillende taken: naast inhoudelijk vakman, ben je adviseur, begeleider …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *