Tien redenen waarom de analyse van big data belangrijk is voor de moderne financieel controller

Big data is een waardevol hulpmiddel voor het beheren en interpreteren van financiële gegevens van een organisatie. “Financiële controllers moeten big data kunnen analyseren en transformeren naar interactieve, inzichtelijke dashboards. Op basis hiervan kunnen bedrijfskundige beslissingen worden genomen”, aldus Tony de Jonker, zelfstandig consultant bij De Jonker Consultancy. Waarom is de analyse van big data belangrijk voor financieel controllers?

De trend binnen big data-analyse

De analyse van financieel controllers speelt een steeds grotere rol in de besluitvorming van organisaties. Zij moeten data uit diverse systemen verzamelen en transformeren, zodat het in één overzicht wordt gepresenteerd aan stakeholders. Tony: “De rol van de financieel controller verandert daardoor steeds meer naar business partner van het management. Ik zie het aantal opdrachtaanvragen op het gebied van big data-analyse toenemen”.

Het belang van big data voor financieel controllers

De analyse van big data is door een aantal redenen belangrijk voor financieel controllers:

  1. Diepgaande inzichten: het is mogelijk om grote, complexe of ongestructureerde datasets te analyseren. Hiermee verkrijg je diepgaande inzichten die eerst onmogelijk of tijdrovend waren om te verkrijgen.
  2. Realtime rapportage: big data-technologie genereert snel realtime financiële rapporteren, waardoor het mogelijk is om sneller en effectiever beslissingen te nemen.
  3. Voorspellende analyse: big data-technologie identificeert trends en patronen in data. Hiermee voorspel je toekomstige financiële resultaten, waardoor je proactieve beslissingen neemt.
  4. Efficiëntie: de analyse van grote datasets wordt geautomatiseerd, waardoor jij je focust op de interpretatie van resultaten en strategische planning.
  5. Risicobeheer: big data helpt je om risico’s te identificeren, evalueren en beheren, zoals afwijkende transacties. Hiermee helpt het bijvoorbeeld bij fraudepreventie.
  6. Optimalisatie van financiële processen: de analyse van grote datasets maakt knelpunten en inefficiënties in financiële processen duidelijk, die je vervolgens optimaliseert.
  7. Klantinzichten: big data biedt waardevolle inzichten in klantgedrag, waarmee je financiële besluitvorming optimaliseert.
  8. Concurrentievoordeel: de snelle inzichten die je verkrijgt uit big data, geven jou een voordeel in een snel veranderende zakelijke omgeving.
  9. Integratie van verschillende gegevensbronnen: je combineert data uit verschillende bronnen in een platform. Het geeft dus een holistisch beeld van de organisatie.
  10. Compliance en regulering: de regulering op het gebied van persoonsgegevens neemt in veel sectoren toe. Inzicht in big data stelt je in staat om financiële en andere regelgevingen na te leven.

Verbeter jouw analyses

Big data-analyse biedt dus de mogelijkheid om de rol van financieel controller te transformeren van traditionele rapportage en compliance naar een meer strategische, besluitvormende rol die waarde toevoegt aan de organisatie. Wil jij leren hoe je data-analyse in jouw organisatie kunt verbeteren? Meld je dan aan voor de opleiding Data-analyse voor controllers en financials van Euroforum. Wil je gericht aan de slag met een casus uit jouw eigen organisatie? Kies dan voor een Incompany-traject!

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

Hoe richt je jouw rol als financial controller effectiever in?

Je hebt als financial controller veel verschillende taken: naast inhoudelijk vakman, ben je adviseur, begeleider …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *