Marco de Vries: “Werkgevers moeten hun verantwoordelijkheid nemen”

Voorafgaand aan het Pensioen Forum vroegen we Marco de Vries (Lid werkgroep Pensioen123, Pensioenfederatie, Voorzitter, Werkgroep Pensioencommunicatie, Verbond van Verzekeraars) over zijn visie op pensioencommunicatie.

Wat is er fout gegaan in communicatie door pensioenfondsen?

“Pensioenfondsen hebben in het verleden niet goed aangegeven dat de toegezegde pensioenen van de deelnemers onderhevig zijn aan risico’s. De beleggingsrendementen stonden dat ook toe. Het probleem van de ouder wordende Nederlander is te lang onder de pet gehouden. Er is een mismatch ontstaan tussen de verwachtingen bij de deelnemer en de harde realiteit (langlevenrisico en beleggingsrisico). Dit is overigens niet alleen een punt voor de pensioenfondsen, Ook verzekeraars met gegarandeerde rechten hebben dit niet goed gedaan. Het feit dat er al jarenlang niet wordt geïndexeerd op verzekerde regelingen is bij veel deelnemers als een verrassing ervaren.”

Moeten werkgevers niet veel actiever zijn in pensioencommunicatie? Het is tenslotte een belangrijke arbeidsvoorwaarde.

“Ja, werkgevers moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Te vaak wordt de pensioenregeling gezien als een ‘noodzakelijk kwaad’. Voor de ondersteuning wordt te veel gekeken naar de pensioenuitvoerder. Met name bij de toetreding tot de pensioenregeling heeft de werkgever een belangrijke rol. Wat voor soort pensioenregeling is er en waarvoor is er voor die regeling gekozen. Daarnaast zijn er maar weinig werkgevers die naast de pensioenpremies een communicatiebudget ter beschikking stellen. Dat is nodig om, naast de wettelijk verplichte communicatie, de deelnemers persoonlijk te informeren over pensioen. Bijvoorbeeld in gevallen als waardeoverdracht en echtscheiding.”

Wat kan de pensioensector op het vlak van communicatie leren van verzekeraars?

Lastige vraag… Ik denk dat er niet veel verschillen bestaan tussen de manieren van communiceren.

Pensioen 123
Tijdens het Pensioen Forum gaat Marco de Vries, samen met Erik Martens (voorzitter werkgroep Pensioen123), in op het vergroten van het pensioenbewustzijn bij de deelnemer. Meer informatie leest u op de website van het Pensioen Forum.

Meer van dit soort artikelen?

Meld u gratis aan voor onze financiële nieuwsbrief en ontvang regelmatig interessante content in uw mailbox.

Over hoevenaarsr

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *