Kunstmatige intelligentie & de digitale wettenbundel

Overheidspublicaties zoals wetten, memories van toelichting en vergunningen, nemen vaak tientallen pagina’s in beslag – en soms nog veel meer. Door de grote hoeveelheden tekst kan het relatief lastig zijn om de juiste informatie te vinden. De overheidsdienst KOOP (Kennis- en Exploitatiecentrum Officiële Overheidspublicaties, onderdeel van UBR) brengt hier verandering in. KOOP gaat over de digitale transitie van wet- en regelgeving en publiceert de officiële overheidsinformatie online. Door het gebruik van linked data en kunstmatige intelligentie worden verbanden gelegd en is relevante informatie vele malen makkelijker en sneller te vinden. Denk aan jurisprudentie die met een klik op een knop gelijk bij een wetsartikel staat of een overzicht van de relevante (ministeriële) regelingen en zelfs beleidsstukken.

Wat zijn de voordelen van linked data?

Sinds 2012 maakt KOOP gebruik van linked data. De inspiratie voor linked data kwam uit het buitenland, in het bijzonder het Verenigd Koninkrijk. De grootste voordelen van linked data zijn de besparing van zoektijd en de verbetering van het gebruiksgemak. Daarnaast hoeft informatie ook niet gekopieerd te worden, dus is informatie waarnaar verwezen wordt altijd up to date.

De juristen-app: Wettenpocket+

Vanaf na de zomer van 2018 is de papieren wettenbundel overbodig. Dan lanceert KOOP de vernieuwde Wettenpocket+-app. Deze applicatie voor iedere iOS, Android en Windows-telefoon en -tablet bevat alle inhoud van wetten.nl en werkt ook met linked data en kunstmatige intelligentie. Door op een simpele knop te drukken, krijgt de gebruiker een overzicht van de relevantie wetsartikelen, regelingen, jurisprudentie, et cetera.

De Wettenpocket+-app biedt daarnaast overheden de mogelijkheid om een eigen bundel samen te stellen. Samengestelde bundels zijn publiekelijk toegankelijk. Eenzelfde bundel hoeft niet twee keer samengesteld te worden. Momenteel heeft bijvoorbeeld de belastingdienst al een aantal bundels over specifieke thema’s gemaakt voor zijn werknemers.

Controle van de kunstmatige intelligentie

Het systeem van KOOP maakt gebruik van klassieke kunstmatige intelligentie. De systematiek van klassieke kunstmatige intelligentie is gebaseerd op regels. Dit betekent dat koppelingen tussen data worden gevonden op basis van bepaalde – uitgebreide – criteria. Hierdoor kan deze koppeling ook weer gecontroleerd worden door een computer en is het proces altijd traceerbaar.

5-daagse verkorte opleiding:

Jurist in de Zorg

6-daagse opleiding voor de bedrijfsjurist:

van bedrijfsjurist tot business partner

Over Mitchel de Jager

Opleidings- en congresmanager Sociaal Domein, Zorg en Legal.

Bekijk ook

‘Bedrijfsjurist: marathonloper wordt sprinter’

Als de wereld verandert, moet het recht mee – en dus ook de bedrijfsjurist. Anton-Pieter …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *