Minstens 83 gemeenten voldoen niet aan AVG

Zeker 83 Nederlandse gemeenten voldoen niet aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Deze privacywet is echter al twee jaar van kracht. Het televisieprogramma Argos maakte dit recentelijk bekend op basis van onderzoek onder 110 gemeenten.

Uit het onderzoek dat afgelopen najaar werd uitgevoerd, kwam naar voren dat 66 van de ondervraagde gemeenten niet voldoen aan één of twee meetbare eisen van de AVG. Bij zeventien gemeenten ging het om meer dan twee eisen, of om een interne toezichthouder met een dubbele pet.

Functionaris gegevensbescherming

Gemeenten zijn volgens deze privacywet verplicht om een functionaris gegevensbescherming (FG) aan te stellen. Een aantal van deze interne toezichthouders heeft tegenover het televisieprogramma verklaard dat zijn hun rol niet altijd goed kunnen uitoefenen. Een deel van hen wordt niet betrokken bij besluitvorming.

Tegenwerking

Tevens zijn er toezichthouders die, naar eigen zeggen, tegengewerkt worden. “Het zou zomaar kunnen dat iemand zegt: ‘Joh, knijp even een oogje dicht.’ Je moet als FG dan stevig in je schoenen staan en dat rapporteren richting de hoogst gevende”, aldus een anonieme functionaris in het televisieprogramma Argos.

Bron: Informatiebeveiliging Nederland

Zorg voor een optimaal Privacybeleid in jouw organisatie!

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), verplicht alle overheidsinstellingen en bedrijven die zich toeleggen op extra privacygevoelige activiteiten, om een Data Protection Officer (DPO) / Functionaris Gegevensbescherming (FG) aan te wijzen. Ook voor andere organisaties is de aanwijzing van een DPO een verstandige keuze. Leer tijdens de opleiding Data Protection Officer in 4 dagen je (nieuwe) functie als DPO/FG goed vorm te geven.

Bezoek de website

Meer weten over de AVG?

De 2-daagse cursus praktische toepassing AVG & UAVG stelt je in staat privacy gerelateerde vraagstukken te doorgronden en hierover een onderbouwd advies te geven. Meer informatie?
Bezoek de website

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

De rollen van de Data Protection Officer

Met de intreding van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) spelen Data Protection Officers (DPO’s) / …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *