6 tips van programma managers uit de praktijk

Programma’s zijn tijdelijke werkorganisaties voor het realiseren van een strategische doelstelling, vaak gericht op een proces van meerdere jaren. Aan programma managers de taak ervoor te zorgen dat het programma bijdraagt aan een succesvolle organisatie. Wij vroegen ervaren programma managers naar tips vanuit hun eigen praktijk.

6 waardevolle tips van programma managers uit de praktijk:

  1. “Een goede voorbereiding is het halve werk. Bij het aan de slag gaan met programmamanagement is het de kunst om tijd te nemen voor een goede voorbereiding. Go slow, to go fast…”
  2. “Wat ik waardevol vind om voor ogen te houden als ik start met een programma, is dat ik het niet alleen hoef te doen. Je hebt een heel team om je heen. Benut de verschillende expertises en krachten van je teamleden, en jij houdt als programmanager de regie in handen!”
  3. “Neem/claim je tijd voor een goede definiëring. Dit helpt jezelf en anderen gedurende de rest van het programma.”
  4. “Zorg voor een heldere opdracht en duidelijk opdrachtgeverschap. Een programma is geen complex project, het is echt een werkwijze die je breder moet implementeren in de organisatie wil het succes hebben. Het is vooral ook pionieren en de lol hiervan inzien.”
  5. “Wat ik heb geleerd is, bij de start van een programma heel veel koffiedrinken met stakeholders, partners, gebruikers en belanghebbenden. Hoor hoe zij erin zitten, welke informatie ze hebben en welke lijnen zij kunnen inzetten die voor jou van belang kunnen zijn!”
  6. “Mijn ervaring is dat je vaak zelf vol overtuiging bent van de programmatische aanpak, maar je omgeving nog niet. Met name bij de start van het programma is het belangrijk om toch vol te houden met de programmatische aanpak. En daarbij vooral tijd te claimen om samen met het programmateam de visie/ambitie en doelstellingen scherp te krijgen en de organisatie (rollen/taken/bevoegdheden/overleg-en rapportagestructuur) goed neer te zetten. Ook al is men aanvankelijk sceptisch, later worden ze hier toch enthousiast over. Daarnaast is het van belang om de projectleiders van de onderliggende projecten te informeren over de opzet van het programma en een gevoel van saamhorigheid te laten ontstaan. Bijvoorbeeld door geregeld bijeenkomsten te organiseren waarbij een bezoek gebracht wordt aan elkaars projecten.”

Programma Management voor de profit sector

Bent u (aankomend) programmamanager en werkzaam in een profit organisatie? De opleiding Programma Management helpt u bij het opzetten en leiden van een programma door u inzichten en praktische handvatten aan te reiken. Op die manier kunt u in korte tijd uw effectiviteit in programma’s vergroten. Meer informatie?
Bekijk de opleiding

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *