De technische arbeidsmarkt: “de behoefte aan hoger opgeleiden neemt exponentieel toe”

Voorafgaand aan het HR symposium op de CleanTech Business Day interviewden wij Alfred Boot, Directeur Human Resources, Dura Vermeer Group NV. De krapte op de technische arbeidsmarkt stijgt in rap tempo. Hoe kijkt Alfred Boot hier tegenaan en wat kunnen we hier aan doen?


Hoe ziet u de huidige technische arbeidsmarkt in Nederland?

Bouwbedrijven kunnen op dit moment nog zonder al te veel moeite in hun behoefte aan hoger technisch personeel voorzien. Echter, de eerste signalen van schaarste zijn hoorbaar en zichtbaar. Door nieuwe innovatieve processen en een toenemende complexiteit van werken neemt de behoefte aan hoger opgeleiden exponentieel toe. Als er naar de instroomcijfers wordt gekeken dan valt op dat hogere technische opleidingen het relatief goed doen, maar dat de traditionele opleidingen voor de bouwsector achterblijven. De voorspellingen voor de bouwsector zijn dan ook dat, hoewel de afzetmarkt nog even achterblijft, er vanaf 2015 al weer schaarste aan hoger opgeleiden zal zijn.

De krapte op de technische arbeidsmarkt stijgt in een rap tempo, wat kunnen we hier volgens u aan doen?

Bedrijven zullen alles uit de kast halen om de “war for talent” te winnen. Zij etaleren zonder uitzondering goede persoonlijke ontwikkelingsmogelijkheden, flexibele arbeidsvoorwaarden, professioneel recruitment etc. Maar als iedereen op zijn tenen staat ziet niemand beter. Bedrijven zullen daarom beter moeten samenwerken en bijvoorbeeld kennis moeten delen. Zij moeten zich ook moeten inspannen om het reservoir met hoger opgeleiden te vergroten. Dit vraagt om en zal uiteindelijk leiden tot een herwaardering van technische beroepen. Technici kunnen niet eeuwig bescheiden blijven!

Wat zijn succesvolle wervingsmethoden?

Het gaat om de juiste marketing mix: Zorg dat je een professionele werkomgeving biedt en aantrekkelijke projecten hebt. Zorg dat iedereen dit weet; bijvoorbeeld door in het onderwijs programma aanwezig te zijn, door inzet van social media e.d. Vertel geen zaken die je niet waar kan maken. Stem je aanbod af op je doelgroep o.a. opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden, arbeidsvoorwaarden, fringe benefits. Biedt stageplaatsen, afstudeeropdrachten en diverse vormen van traineeships aan. Zorg ook dat aan de randvoorwaarden is voldaan: duurzaam, state of the art methoden en technieken, modern leiderschap e.d..

Hoe ziet u de toekomst van de technologische arbeidsmarkt?

Het wordt een arbeidsmarkt met werkzekerheid voor hoger opgeleiden. Mede door regelgeving zullen de verschillen vast en flex vrijwel verdwijnen. Talent is selectief .Kijkt vooral naar projecten en rollen die zij daarin kunnen vervullen. Soms als werknemer, soms gedetacheerd, soms als ZZP. Bedrijven hebben geen keus en zullen/moeten daarop aansluiten. Bedrijven die dit goed doen hebben een ongelofelijk concurrentievoordeel op de afzetmarkt.


HR-symposium ‘De toekomst van technisch talent’

Benieuwd naar het programma van het HR-symposium ‘De toekomst van technisch talent’ op 9 december?
Bekijk dan de websitewww.cleantechbusinessday.nl/hr

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *