Budgetcoaching en de recessie

Door Jeroen Kluizenaar, blogger tijdens het Hypothekencongre 2013

“Bijna honderd meer gedwongen verkopen in 2013 dan in vergelijking met 2013.” begon Van Neste zijn toespraak. En het gaat nog stijgen, is de verwachting. Het mag dus wel tijd worden dat we uit de recessie klimmen. Maar het zal niet volgend jaar al zijn. Tenminste, de cijfers over de gedwongen verkopen zullen niet in positieve zin veranderen. Sterker nog, er zullen nog meer huizen in de gevreesde gedwongen verkoop vallen.

Uitzieken
Wat kunnen we dan doen? Volgens Van Neste moet er een keuze gemaakt worden uit een aantal mogelijkheden die kunnen leiden tot een positieve verandering in dit proces. Zo zouden we ervoor kunnen kiezen ons als fanatieke beesten te mengen in het revalidatieproces. Maar we zouden er ook voor kunnen kiezen het te laten uitzieken. De sterksten overleven en we zorgen dat we immuun worden voor verdere aanvallen.

Maar is uitzieken wel zo verstandig. Volgens Van Neste hebben 1,2 miljoen huishoudens op dit moment een risico op problematische schulden. Ze zitten dus nog niet in de schulden, maar lopen wel een verhoogd risico op het gegeven. Dus we mogen ons niet alleen maar afzijdig houden.

Budgetcoaching is een van de manieren om tenminste de risicogevallen eruit te pikken en die dat aantal te reduceren. Veel mensen vinden het alleen geen fijn idee om een ander hun financiën te laten inzien, laat staan bepalen wat er met hun geld wel en niet mag gebeuren, Het is dan ook een taak aan de overheid dit soort initiatieven te stimuleren.

De taak van zo een intermediair is niet alleen het probleem herkennen, maar ook om de klant bewust te maken van hoe groot het probleem is. En met name dat laatste is niet altijd even makkelijk gebleken in het verleden. Volgens Van Neste is het belangrijk dat de overheid de markt zoveel mogelijk met rust laat. In plaats daarvan moet de overheid een manier vinden om informatiestromen te versoepelen. In het gehele proces van adviseringen en aanbevelingen komt de financiële markt daar nog te veel obstakels tegen.

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *