Hans Alders (Pensioenfonds Zorg en Welzijn): “We hebben nog steeds geen nieuw toetsingskader”

Hans AldersHans Alders was in oktober 2013 spreker tijdens het Pensioen Forum. In aanloop naar het congres vroegen we hem destijds naar de toekomst van de pensioensector, waarop hij antwoordde:

Rustig zal het niet worden. Zeker we zetten nu een belangrijke stap, en we maken het ook niet af als ik nu de plannen van het kabinet goed bestudeer. We zullen nog beter na moeten denken hoe pensioen er in de toekomst uitziet. Ik hoop wel in een iets rustiger vaarwater dan deze hectiek die er nu is, die van buitenaf komt.

We zijn inmiddels bijna een jaar verder, in hoeverre bent u van mening dat het vaarwater rustiger is geworden?

“Tja, zoals u weet zijn we alles behalve in rustig vaarwater gekomen. Er is vandaag nog steeds geen nieuw toetsingskader. Op 4 april jl. kwam staatssecretaris Klijnsma weliswaar met een wetsvoorstel, maar dat voorziet nog niet in onze ambitie voor een collectief pensioen dat risico’s deelt en mee beweegt met de koopkracht. Het is nu nog onvoldoende duidelijk hoe deze ambitie gerealiseerd kan worden in het voorstel van het kabinet voor een nieuw toetsingskader.

Het is belangrijk dat pensioenfondsen die niet kiezen voor het nieuwe nominale kader, de ruimte krijgen om hun ambitie waar te maken. Behoud van collectiviteit en risicodeling is daarbij een voorwaarde. Dat moet nog worden geconcretiseerd. We zijn daarom met een aantal andere pensioenfondsen sinds april in gesprek met SZW en hopen samen uit te komen op een aanpassing van de premieovereenkomst, zodat die aan onze wensen tegemoet komt. Belangrijke voorwaarde hierbij is dat deze uitwerking daadwerkelijk voldoende mogelijkheid biedt om risicodeling vorm te geven.”

En het herstellen van vertrouwen is een belangrijke uitdaging voor de pensioenfondsen. Welke maatregelen neemt uw pensioenfonds om het vertrouwen van deelnemers te (her)winnen?

“Het herstellen van vertrouwen is inderdaad van groot belang. PFZW voert al jaren een consequent beleid van open en eerlijke communicatie naar onze deelnemers. Juist óók als het om slecht nieuws gaat. We zetten daarvoor onze website in en sturen onze deelnemers frequent e-nieuwsbrieven met actuele informatie. Maar ook Facebook gebruiken we voor het informeren van onze deelnemers. Allemaal middelen die snel ingezet kunnen worden. Bovendien schrijft de directeur van PFZW, Peter Borgdorff, wekelijks een blog waarin hij ook de minder vrolijke thema’s niet schuwt. Mensen kunnen daar meteen op reageren. En dat wordt ook volop gedaan.”


Het Pensioen Forum – 1 en 2 oktober 2014

Op 1 en 2 oktober 2014 vindt de 8e editie van het Pensioen Forum plaats. Peter Borgdorff (bestuursvoorzitter Pensioenfonds Zorg en Welzijn) is dagvoorzitter van het congres.
Het Pensioen Forum staat dit jaar in het teken van het nieuwe FtK en de gevolgen, kansen en uitdagingen voor de pensioensector en pensioenfondsen.
Sprekers als Gerard Riemen (Algemeen directeur Pensioenfederatie), Emilie Schols (Lid RvT Pensioenfonds DNB) en Ton Heerts (Voorzitter FNV).

Meer informatie over het programma, alle sprekers en diverse interviews vindt u terug op de website van het Pensioen Forum.

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *