Henk Weyschede: “Wat zijn de trends voor de toekomst? Één daarvan is Big Data”

Interview met Henk Weyschede, oprichter Big Data Value Center, over Big Data in de financiële sector.

“We zijn vijf jaar geleden begonnen na te denken over: wat zijn nu de trends voor de toekomst? Één ervan was Big Data. Wij willen graag in Almere kijken of we daar ook een economische activiteit mee kunnen maken en werkgelegenheid creëren, want dat willen we graag in Almere.”

Transcript interview met Henk Weyschede over Big Data:

Big Data Value Centre

Wat wij met name doen is op dit moment mensen leren kijken naar wat kun je met data doen? Bewust worden hoe je data kunt inzetten om beter inzicht te krijgen en beleidsvoering te bereiken en dan met hun op zoek te gaan naar welke data heb je nou nodig? En data op zich is niet iets bijzonders, maar, welke vraag wil je nou eigenlijk beantwoorden? Welke vraag ga jij met data nou oplossen? En dan zie je je nog dat teveel mensen heel enthousiast over data zien praten, maar je moet een vraag hebben. Heb je een vraag dan kun je nadenken: kan ik met data die vraag oplossen en dan gaat het werken.

Impact van big data

Ik denk in zijn algemeenheid Big Data gaat overall een rol spelen. Of je nou boven Bol.com of over rechtszaken gaat praten, over schade gaat praten bij verzekeraars, en zeker in de financiële wereld, waar het echt gaat om massa’s aan data, kun je met data beter inzichten krijgen, je beleid beter voorbereiden en je producten afstemmen op de consument die je graag binnen wil hebben.

Het nut van data specialisten

Ik denk dat je veel specialisten nodig hebt. Het is net als communicatie, de één is goed in beeld, de ander is goed in tekst, maar bij Big Data heb je mensen nodig die goed kunnen kijken naar data en databestanden. Zijn ze zuiver, zijn ze schoon, heb je analisten nodig, heb je visualisatiemensen nodig? Maar, je moet ook heel veel verstand hebben van het domein, anders zie je wel correlaties maar geen causaliteit. Dus, je hebt twee typen mensen nodig: aantal specialisten op het gebied van Big Data met verschillende competenties en iemand die echt verstand heeft van het domein, zodat je gaan domme dingen gaat doen.

Big data in de financiële sector

Ik denk dat je ernaar toe gaat, omdat je voor je zelf allemaal al aanvoelt, in alle media zie je staan: Big Data, wat kan ik er mee? Het heeft alleen zin als je bij jezelf nadenkt: waar ben ik nou voor verantwoordelijk? En kan ik met data mijn verantwoordelijkheid beter invullen? En daar moet je naartoe, want dan sta je verbaasd wat je kunt met Big Data. Binnen de privacy grenzen kun je fantastisch veel dingen doen, maar, denk wel even na over: wat is nou mijn vraag?

Meer weten?
Het congres Big data in de financiële sector is onmisbaar voor iedereen in de financiële sector die zich bezighoudt met de commerciële kansen die Big Data biedt. Het vindt plaats op 4 februari 2016 in het Mercure Hotel Amsterdam.

Over Congres Big Data in de Financiële sector

Op 4 februari 2016 vindt het congres Big Data in de financiële sector plaats in het Mercure Hotel Amsterdam. Hét onmisbare congres voor iedereen in de financiële sector die zich bezighoudt met de commerciële kansen die Big Data biedt.

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *