Interview met Eric van Tol over de kansen van big data in de financiële sector

Interview met Eric van Tol (Doorbraakaanjager Big Data voor Ministerie van Economische zaken, Director Big Data expert centre Fontys Hogescholen), over big data in Europa en de kansen binnen de financiële sector.

“Als Europa het goed doet, dan kan het een stuk van de groei en de omzet binnen het eigen continent verwezenlijken”


Wat is het belang van de groei van open data en big data in Europa?

Open en Big Data zijn belangrijke aanjager van nieuwe business in Europa. Alle business wordt steeds meer data-gedreven. Als Europa het goed doet, dan kan het een stuk van de groei en de omzet binnen het eigen continent verwezenlijken. Tot nu toe komt veel van de dataomzet ten goede aan Amerikaanse bedrijven (Amazon, Google, Facebook). We hebben in Europa een unieke infrastructuur, organisatorisch en technisch (https://ams-ix.net). Een globale data-mainport in Europa (Nederland) ligt voor de hand.

En hoe krijgt dit concreet vorm?

Door het versnellen van bestaande business processen en door het ontwikkelen van sterk gepersonaliseerde diensten met behulp van Big Data. Voor een deel wordt dit aangejaagd via subsidies en stimuleringsmaatregelen: via Horizon2020, maar ook via de ICT doorbraakprojecten van het Ministerie van EZ helpen hierbij. Daarnaast veroveren nieuwe partijen de markt (zoals Uber).

Waar liggen de grootste kansen van big data in de financiële sector?

In het versnellen van de huidige dienstverlening. Snellere reactie en afhandeling van financiële diensten. Belangrijker nog is het ontwikkelen van nieuwe diensten. Verder betere risico analyse en fraude detectie door optimaliseren diensten. De uitdaging is om door samenwerken met andere sectoren, zoals de gaming-, energie , of telecomsector, meer toegevoegde waarde aan diensten te leveren. Er zullen nieuwe vormen van bestaande financiële services ontstaan; verzekeringen bij de Hema of het Kruidvat; leningen via IKEA. Of via particulier geld (crowdfunding).

Hoe komt de financiële sector tot een goede balans als het gaat om het toepassen van big data?

Het afschudden van het negatieve sentiment rondom woekerpolissen, euribor schandalen en de kredietcrises door sterk verbeterde (bijvoorbeeld scherpere prijs of meer toegevoegde waarde) dienstverlening voor consument en bedrijf. De financiële sector heeft een goede uitgangspositie, omdat de branche al zeer informatie intensief is.

Als we u op 1 maart 2020 weer tegenkomen, wat is er dan veranderd op het gebied van Big Data?

Big Data is gewoon geworden. Iedereen kan real time en voorspellende analyses doen met vele verschillende interne en externe databronnen. Het vertrouwen van klanten is essentieel; dat is denk ik het grootste probleem voor de meeste banken nu om een volgende stap te maken. Mogelijk nemen andere partijen de markt voor een deel over.

Welke concrete toepassingsmogelijkheden voor organisaties zijn er nu al op gebied van Big en Open Data?

Big Data is vaak gericht op ‘profiling’ van consumenten (voor bijna 1 op 1 marketing) en ‘recommendation engines’ voor websites (om veel gerichter producten aan te raden). Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van externe data naast eigen data (zoals CRM data). Als organisatie kun je bijna alles van je klant weten of te weten komen. Er valt veel meer te besparen door het slim inzetten en combineren van bestaande data (bv anticiperen op externe invloeden: het weer, verkeer, sentimenten (social media).

Het wordt echter steeds makkelijker om meer ongestructureerde data te gebruiken. Het begon ooit met puur cijfers, nu wordt er volop tekst geanalyseerd, en er is een groeiend aantal algoritmen dat zeer goed beelden kan interpreteren. Dit biedt ongekende mogelijkheden, bijvoorbeeld:
1. Het gebruik van cijfers omvat alleen gestructureerde data uit bijvoorbeeld open data van CBS, KNMI of Gemeenten. Bijvoorbeeld demografische gegevens of historie van het weer. Deze gegevens kunnen wat zeggen over productaankopen.
2. Het gebruik van meer ongestructureerde tekstdata uit blogs, Twitter, Facebook en LinkedIn. Bijvoorbeeld teksten die iets zeggen over het sentiment van een productlancering.
3. Het gebruik van nog meer ongestructureerde data zoals plaatjes uit Facebook, LinkedIn of YouTube ‘stills’. Bijvoorbeeld foto’s die een schatting kunnen geven van iemands lichaamsgewicht en/of leeftijd.


Opleiding Big Data in de Financiële Sector

Meer weten over de mogelijkheden die Big Data en Analytics voor uw kunnen bieden?
Bekijk dan de website van Big Data in de Financiële Sector, Eric van Tol is hoofddocent van deze opleiding.


Opleiding Toepassingen van Open DataOpleiding Toepassingen van Open Data

Tevens is Eric van Tol docent van de opleiding Toepassingen van Open Data. Hier gaat hij o.a. in op het belang van bewust omgaan met data in uw organisatie.

Bekijk het programma

Over martijn

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *