Interview met Syntrus Achmea over het nieuwe wetsvoorstel FTK

In aanloop naar het Pensioen Forum 2014 interviewde wij Syntrus Achmea over het wetsvoorstel FTK. Hierbij kwamen de voordelen, gevolgen, kansen, zijn advies en toekomstverwachting over pensioenfondsen ter spraken.

“Een belangrijk voordeel van het nieuwe FTK is dat er ingestoken wordt op meer stabiliteit”.

Bekijk hieronder het interview:

Transcriptie van het interview

Het is goed dat het wetsvoorstel FTK er nu is. De pensioenfondsen zullen nu allemaal opnieuw moeten kijken naar de pensioenambities die naar verwachting haalbaar zijn en de risico’s die er gelopen gaan worden. En daarnaast moeten de contacten compleet gemaakt worden zodat iedereen op elk moment weet waar ie aan toe is.

Een belangrijk voordeel van het nieuwe FTK is dat er ingestoken wordt op meer stabiliteit. Stabiliteit in de premie, stabiliteit in de dekkingsgraad. Een belangrijk nadeel wat mij betreft is dat het contract niet in alle gevallen fair is. We passen kortingen toe bij de deelnemers als het slecht gaat, maar we geven deelnemers nooit meer pensioen dan de afgesproken ambitie.
Twee belangrijke gevolgen van het FTK zijn dat de financiële positie van ieder pensioenfonds verslechtert, waardoor dat deelnemers pas weer later zicht krijgen op indexatie. En een ander belangrijk gevolg is dat de financiële opzet van elk pensioenfonds sowieso moet worden herzien.

Een van de kansen van het nieuwe FTK is dat er meer gekeken zal worden naar evenwichtige belangenafwegingen over de generaties. Een van de bedreigingen van het FTK is dat het mogelijk zo streng is geworden dat we massaal overstappen naar andere contractvormen dan nu gebruikelijk.
Mijn advies aan pensioenfondsen is; breng de consequenties voor uw beleid in kaart. Wij helpen onze pensioenfondsen daarbij door uitleg te geven over de wet, de financiële gevolgen te presenteren en een stappenplan op te stellen voor een goede implementatie.

De toekomst van de pensioensector is nog niet duidelijk. Er wordt nu nog hard over nagedacht. Wat belangrijk zou zijn is dat we ook veel aandacht besteden aan vertrouwen en aan draagvlak. Want we kunnen mooie producten bedenken, maar zonder draagvlak hebben we daar niks aan.


Het Pensioen Forum – 1 en 2 oktober 2014

Op 1 en 2 oktober 2014 vindt de 8e editie van het Pensioen Forum plaats, waarbij Aegon één van de partners is.
Het Pensioen Forum staat dit jaar in het teken van het nieuwe FtK en de gevolgen, kansen en uitdagingen voor de pensioensector en pensioenfondsen.
Sprekers als Gerard Riemen (Algemeen directeur Pensioenfederatie), Emilie Schols (Lid RvT Pensioenfonds DNB) en Ton Heerts (Voorzitter FNV).
Meer informatie over het programma, alle sprekers en diverse interviews vindt u terug op de website van het Pensioen Forum.

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *