Rol van pensioenfondsen bij financieren van hypotheken

Artikel door: Juul Dijkhuis, blogger op hypotheken.blog.nl en huizenmarkt.blog.nl

Pensioenfondsen moeten hun vermogen zoveel mogelijk spreiden en er moet een hoog rendement gemaakt worden. Het financieren van hypotheken kan een optie zijn. Het rendement is stabiel en het risico kan door de overheid worden afgedekt.

Banken zijn door de crisis voorzichtig geworden met het verstrekken van hypotheken. Enerzijds komt dit door eigen acceptatiebeleid en door de voorschriften waar ze aan moeten voldoen. Anderzijds beschikken ze niet over voldoende “goedkoop” geld. De banken kunnen goedkoop aan geld komen door ons spaargeld te gebruiken voor het verstrekken van hypotheken. Doordat de vraag naar geld (hypotheken) groter is dan het aanbod van geld (spaargeld), moeten de banken zich wenden tot de internationale kapitaalmarkt om “duur” geld aan te trekken.

Pensioenfondsen een stabiel rendement, banken goedkoper geld

In maart van dit jaar heeft de commissie Van Dijkhuizen een plan gepresenteerd over de rol die pensioenfondsen kunnen spelen bij het verstrekken van hypotheken. De pensioenfondsen hebben ongeveer 900 miljard euro op de plank liggen. Ze mogen en willen er geen grote risico’s mee lopen, maar er moet wel rendement mee worden gemaakt. Het voorstel van de commissie Van Dijkhuizen was om een nieuwe instelling in het leven te roepen, namelijk de zogenaamde Nederlandse Hypotheek Instelling (NHI). Hieruit kunnen hypotheken gefinancierd worden die onder de NHG vallen. Pensioenfondsen stellen in deze instelling 150 miljard euro beschikbaar en banken kunnen over extra middelen beschikken. De overheid zou garant moeten gaan staan voor de investeringen van de pensioenfondsen.

Voordelen voor de huiseigenaren, banken en pensioenfondsen

Alle betrokken partijen lijken er baat bij te hebben. De huiseigenaren zullen een naar verhouding lagere hypotheekrente voorgeschoteld krijgen. Banken kunnen eenvoudig een groot kapitaal aantrekken en hoeven niet meer te duur in te kopen op de kapitaalmarkt. En pensioenfondsen kunnen profiteren van een stabiel rendement met weinig risico´s. De risico´s moeten namelijk gedragen worden door de overheid. Toch is de politiek er nog niet helemaal over uit in hoeverre het verstandig is om pensioenfondsen een grote rol te geven in de financiering van koophuizen.

Het kabinet blijft nog terughoudend

In maart 2013 zijn de plannen van de commissie Van Dijkhuizen gepresenteerd, maar nog steeds is er geen beslissing over genomen. Het kabinet vreest voor extra risico´s door de garantie die ze af moeten geven. Ze willen mogelijk proberen om via heffingen het risico gezamenlijk met de banken te gaan dragen.

De opstelling van de politiek in deze is kenmerkend voor het bestrijden van de crisis op de huizenmarkt. Ze hebben speciaal een minister van Wonen aangesteld, maar er worden weinig knopen doorgehakt. De zogenaamde oplossing voor starters op de huizenmarkt in de vorm van de `Blokhypotheek´ is kenmerkend. De politiek kwam met een ingewikkelde hypotheekconstructie die tot overmaat van ramp ook nog niet goed was doorgerekend. De plannen met de pensioenfondsen staan stil doordat de politiek naar manieren zoekt om banken bij te laten dragen aan de garanties die de Nederlandse overheid moet geven. Het gaat om relatief veilige hypotheken die onder het NHG vallen, dus de risico’s zijn beperkt.

Meer weten?

Voor de 18e vindt dit jaar het Nationale Hypothekencongres plaats. Ieder jaar komen hier 250 experts samen om kennis te delen over uw sector. Hier hoort u o.a. meer over dit thema.

Meer van dit soort artikelen?

Meld u gratis aan voor onze financiële nieuwsbrief en ontvang regelmatig interessante content in uw mailbox.

Over Sophie van den Hoven

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *