“Toezicht op de pensioenfondsen wordt steeds zwaarder”

In aanloop naar het Pensioen Forum 2014 interviewden wij David van Bragt, Asset Management, Aegon. Wat is zijn visie op het Nieuwe Pensioenakkoord? En welke belangrijke ontwikkelingen zijn er gaande binnen de sector?

“Toezicht op de pensioenfondsen wordt steeds zwaarder, steeds intensiever. Dat maak het met name voor de kleine pensioenfondsen steeds moeilijker om te blijven voldoen aan alle wet- en regelgeving. De huidige trend van een dalend aantal kleine pensioenfondsen zal mogelijk worden voortgezet”

Bekijk het interview

Transcriptie van het interview

Er zijn twee belangrijke ontwikkelingen gaande. Eén heel belangrijke is dat vanuit de wetgever en ook vanuit De Nederlandse Bank, toezicht op de pensioenfondsen steeds zwaarder wordt, steeds intensiever. Dat maakt het met name voor de kleine pensioenfondsen eigenlijk steeds moeilijker om te blijven voldoen aan alle wet- en regelgeving, die er vanuit met name de DNB op hun afkomt. Dus de huidige trend van een dalend aantal kleine pensioenfondsen zal mogelijk worden voortgezet.
Het tweede belangrijke punt dat je eigenlijk nu ziet in het nieuwe pensioenakkoord is dat er geen hele fundamentele wijzigingen plaatsvinden. Ook punten, die al heel lang spelen en eigenlijk moeten worden opgelost, die worden nu eigenlijk niet geapprecieerd. Het zou best kunnen dat de huidige trend richting meer individueel, sparen voor het pensioen bijvoorbeeld via de DC-regelingen, dat dat ook gewoon doorgaat. Dat is ook iets wat wij vanuit Aegon Asset management heel duidelijk in de praktijk zien gebeuren.

Het Nieuwe Pensioenakkoord

Het is überhaupt de vraag of we dit een nieuw pensioenakkoord kunnen noemen. Ik denk dat het eerder een verbeterd pensioenakkoord is. We kunnen het een beetje zien als een auto die naar de garage moet, een groot onderhoud krijgt en dan kunnen we weer een paar jaartjes rijden. Een beetje de situatie met het nieuwe pensioenakkoord, we kunnen weer een paar jaar verder. Echt hele grote fundamentele zaken zijn niet veranderd. Dus wat dat betreft denk ik niet dat er heel veel veranderd voor pensioenfondsen, ook wat uitvoering en qua beleid, maar qua regelgeving gaat er natuurlijk in de detail heel veel veranderen de komende periode.

De voordelen zijn met name dat er nu helderheid is. De sector heel al heel lang aangegeven, we hebben heldere spelregels nodig en gewoon duidelijkheid en dat is er nu. Dus de pensioenfondsen kunnen nu aan de slag met de implementatie. Een groot nadeel is wel, dat er nu een enorme tijdsdruk op staat. Dus feitelijk gaat de nieuwe wet 1 januari in en moeten pensioenfondsen alle nieuwe stukken, alle wijzigingen voor 1 juli volgend jaar klaar hebben. Dus dat is een heel kort tijdsbestek. Vanuit Asset management gaan we er met name, ja houden we de vinger aan de pols voor wat betreft alle regels en wetgeving, zodat we ook rapportages tijdig kunnen leveren aan onze klanten. Daarna proberen we ook met onze klanten mee te denken als het gaat om een beleggingsbeleid, dus wat betekent dit nieuwe wetsvoorstel voor de beleggingen van onze klanten. Hoe kunnen we hun daarbij zo goed mogelijk adviseren.

Het Pensioen Forum

Ik denk dat het Pensioen Forum een hele goede plek is om een update te krijgen, eigenlijk heel breed over allerlei pensioendossiers. Dat kan gaan over zaken waar we het nu over hebben, over het nieuwe pensioenakkoord. Ikzelf zal bijvoorbeeld spreken over een ander onderwerp, nieuwe wetgeving vanuit Europa op het gebied van derivaten, dat is heel belangrijk voor pensioenfondsen die hun renterisico afdekken. Die regels hebben regelrecht impact op het renteafdekkingsbeleid van pensioenfondsen. Dus wat mij betreft ook een interessant onderwerp waar ik dan op inga.


Het Pensioen Forum – 1 en 2 oktober 2014

Op 1 en 2 oktober 2014 vindt de 8e editie van het Pensioen Forum plaats, waarbij Aegon één van de partners is.
Het Pensioen Forum staat dit jaar in het teken van het nieuwe FtK en de gevolgen, kansen en uitdagingen voor de pensioensector en pensioenfondsen.
Sprekers als Gerard Riemen (Algemeen directeur Pensioenfederatie), Emilie Schols (Lid RvT Pensioenfonds DNB) en Ton Heerts (Voorzitter FNV).

Meer informatie over het programma, alle sprekers en diverse interviews vindt u terug op de website van het Pensioen Forum.

Over euroforum

Euroforum is marktleider op het gebied van congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties

Bekijk ook

PSD3 & PSR: New EU proposals game-changing for payments?

The European Commission published proposals for PSD3 and PSR1 On 28 June 2023, the European …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *