Norbert Mirani , op 23 november bij Consumententrends.

Lees hier zijn commentaar op de trendrede van 11 september:

“Op dinsdag 11 september is voor de derde keer de TrendRede uitgesproken. De trendrede is een cadeau voor burgers, bedrijven en bestuurders in Nederland en wordt belangeloos samengesteld door een groep trendwatchers. Door hun kennis te bundelen willen zij een bijdrage leveren aan de toekomst van de samenleving waar ze zelf deel van uitmaken. In deze serie kijken zij terug en vooruit en geven zij hun visie op deze toekomst.

Ontgoocheling

We hebben het goed. Niet zo goed als in de afgelopen jaren, maar vergeleken met minder bedeelde landen mogen we niet klagen. Desondanks weten we dat we niet de goede kant op gaan. Deze paradox laat ons achter met een ontgoocheld gevoel.

Destructief

Al jaren onttrekken we met z’n allen meer aan de natuur dan dat we haar teruggeven. Op lange termijn werkt dat destructief. Bomen kunnen niet groeien tot in de hemel. Desondanks is ons systeem nog altijd gebaseerd op groei. De definitie van welvaart hangt samen met economie, krachtiger geformuleerd: winstmaximalisatie. Nu de wereld wordt geconfronteerd met de beperkingen van eindige groei kun je je afvragen of het tijd wordt voor een wijziging van de definitie van welvaart. Winst is niet uit den boze, maar het doordenken van de aanvliegroute en impact wordt belangrijker. Dit wordt ook gewaardeerd door de consument. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het meer en meer in reclames terug is te vinden.

Verfrissing

Onze huidige systemen moeten gecontroleerd worden. Ze zijn echter zo complex dat we het overzicht zijn kwijtgeraakt. Daar komt bij dat ontwikkelingen zich vandaag de dag in zo’n rap tempo opvolgen dat een besluit vaak al achterhaald is voordat het überhaupt geïntroduceerd is. Met name digitale techniek is complex en vraagt om flexibele creatieve geesten, niet gevangen in de netten van onze systeemverslaving. Controleren moet plaats maken voor verbeteren, binnen een systeem waar delen en samenwerken met experts de basis vormt. De gemiddelde leeftijd van aanstormend ICT-talent kan tot gefronste wenkbrauwen in ivoren torens leiden. Maar, zo’n verfrissing kan wel de noodzakelijke beslissing zijn gebaande paden te verlaten.

Herdefiniëring

Voorlopig zullen we ontgoocheld blijven. Maatschappelijke vernieuwing vereist herdefiniëring van ingeburgerde culturele ankers, en de acceptatie daarvan op macro- en microniveau. Dat gaat langzaam. In de TrendRede laten we zien wat startpunten zijn om een omslag in denken en doen te bewerkstelligen.”

Norbert Mirani verzorgt op 23 november een TrendTafel over Virtual Reality.
Lees de volledige trendrede en meer commentaren opwww.trendrede.nl

Over Ruud Heijnen

Bekijk ook

Integrale klantenreis levert waardevolle inzichten op

Univé had in twee jaar maar liefst 25 klantenreizen op de planning staan. De eerste …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *