Van Trends naar Authentic Brands

Door Leo van Sister/ BrandFuel,Energizing Brands!

We zien in marketingcommunicatie talloze trends die er toe doen. Denk daarbij aan hoe als bedrijf nog veel meer klantgericht te worden of hoe je als bedrijf en merk je digitaal het beste kunt profileren of presenteren. Feit is dat intussen zeer veel consumenten en burgers bedrijven, managers en zelfs ook merken niet meer geloven. De vele schandalen in talloze sectoren zijn hier debet aan. Het blijkt dat de meer authentieke merken hier beter mee om weten te gaan en meer door de consument vertrouwd worden.

Authentieke merken hebben een betere toekomst!

Recent onderzoek vanBrandFueli.s.m.Trendboxonder marketing en communicatie professionals gaf het verrassende inzicht dat de meeste vakgenoten aangeven dat authentieke merken een veel betere toekomst hebben. Authenticiteit is een leidend principe voor klant en de consument en daarmee voorwaardelijk in het (uit)bouwen en beschermen van merken.

Veel authentieke merken zijn begonnen met de visie van de ondernemer of de persoon met het ideaal. Die visie werd dan door de organisatie heen vertaald en begrepen en op een consistente wijze vertaald naar gedrag en merkcommunicatie en daarmee dus herkenbaar voor de buitenwereld. Daarmee hebben authentieke merken een voor velen te pakken eigenheid. Ook zien we dat authentieke merken bijna altijd goed geworteld zijn in de samenleving.

Deze ontwikkeling past prima in de tijdgeest en vergis je niet, het is geen tijdelijk communicatie “dingetje” maar eenduurzame trendwaarbij de oorspronkelijkheid van merken en bedrijven voorop staat. Authenticiteit kent ook andere belangrijke aspecten zoals transparantie, eerlijkheid en relevant zijn. Authenticiteit wordt als belangrijk gezien voor het merk zelf maar zeker ook voor de organisatie, haar reputatie en de werknemers zelf. Het grote voordeel van authentieke merken is dat ze als betrouwbaar, geloofwaardig en oorspronkelijk worden gezien en daarmee een beduidend hogere “aanbevelingsfactor” hebben wat tegenwoordig een prima asset is(die kun je nog wel vertrouwen….).

Ook jongeren vinden een kernwaarde als authenticiteit bij merken zeer belangrijk en nemen die mee in hun beoordeling en jongeren hebben dat doorgaans glashelder door. Om deze reden wordt het gedrag van merken online daarmee óók steeds belangrijker.

Daarom is in 2012 een landelijk representatief onderzoek opgezet waarbij 22 merken in verschillende markten op alle benoemde authenticiteitaspecten gemeten zijn om zodoende het DNA te achterhalen en daar komen verrassende uitkomsten uit. Een paar voorbeelden: Zo blijkt de Rabobank goed geworteld in de samenleving, betrouwbaar en toegankelijk te zijn, maar op de authenticiteitaspecten echt, eerlijk en transparant blijft de bank achter (wat nu ook naar buiten komt bij “Liborgate”) en wordt daar ingehaald door de Triodos bank.

Hertog Jan bier ziet men als een van de meest oorspronkelijke merken en is goed herkenbaar, maar daarnaast ook nog te weinig relevant. Bavaria bier is goed herkenbaar en toegankelijk, maar scoort gemiddeld laag op de authenticiteitfactoren echt, eerlijk en oorspronkelijk.

Fairtrade scoort sky high op de harde authenticiteit aspecten eerlijk, echt en geloofwaardig en is daarmee sympathiek. Maar kan ook nog wel een bredere acceptatie in de samenleving gebruiken. Een merk als JUMBO supermarkten wordt gezien als toegankelijk en ook wel eerlijk (eerlijker dan Albert Heijn….) maar is nog relatief weinig onvervangbaar, dus werk aan de winkel. Een merk als Bacardi is weliswaar goed herkenbaar maar scoort laag op vrijwel alle authenticiteitkenmerken. Het mag dan een oud merk zijn met een stabiele positionering maar wordt niet als authentiek herkend door de Nederlander.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dus o.a. dat financiële merken een behoorlijke achterstand hebben wat betreft hun authenticiteitkracht. Wellicht begrijpelijk, maar zoals een marketing manager van Achmea onlangs treffend aangaf: “authenticiteit is vooral voor financiële merken belangrijk, ga je heruitvinden en stel vast wat betekenisvol voor je doelgroep is”.

Nu zowel vakgenoten als Nederlanders aangeven authenticiteit zo belangrijk te vinden kun je verwachten dat hier in marketing en communicatie de komende jaren veel meer aandacht aan gegeven gaat worden. BrandFuel heeft dan ook deze trend opgepakt en in het verlengde van dit onderzoek vertaald naar een slimme AuthenticiteitScan en AuthenticiteitSafari, waarbij merken kwantitatief en/of kwalitatief gescreend worden op hunauthenticiteitkracht.

Mijn bijdrage aan hetConsumententrends congresheeft daarom als thema Authenticiteit voor Merken meegekregen en daar zal ik meer over dit belangrijke thema uit de doeken doen. Ik zie jullie graag op 22/23 november a.s. in Baarn.

Grafieken:Authenticiteit Scan HEMA

Door Leo van Sister/ BrandFuel,Energizing Brands!

Over BrandFuel: Energizing people,brands and companies

BrandFuel gelooft heilig in detalenten van marketing en communicatie professionalsen wil deze stevig stimuleren en verder ontwikkelen door de ervaringen van haar klanten en haar praktijkervaringen te vertalen naar unieke en slimmere strategieën en proposities.

BrandFuel komt zelf voort uit de praktijk en werkt uitsluitend metpraktijk expertsdie zelf ook met de poten in de modder staan. Omdat deelnemers gemiddeld maar 10% onthouden van wat ze horen, maar wel 70% onthouden van wat ze zélf doen, gelooft BrandFuel vooral in interactieve tours, Incompany -workshops, strategie games en trainingen, waarbij dus dedeelnemer zélf centraalstaat!

BrandFuel heeft speciale live games zoals het Brand- en Formule Masters game ontwikkeld welke de professionals op actieve en speelse wijze nieuwe inzichten geven en het merk nieuwe tegelijk energie.

De zeer ruime praktijk ervaring én het ondernemerschap van de BrandFuel partners aangevuld met hun associated partners/experts staan garant voor een energieke ervaring en een flinke strategie boost. www.brandfuel.nl

Over Ruud Heijnen

Bekijk ook

Integrale klantenreis levert waardevolle inzichten op

Univé had in twee jaar maar liefst 25 klantenreizen op de planning staan. De eerste …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *