Fraude is schering en inslag in de vleesbranche. Ook lukt het overheid en branche niet om de veiligheid van het vlees dat in de schappen ligt te waarborgen. Dat stelt de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een rapport over het Nederlandse vlees dat in de winkels ligt.
Niet alleen het in Nederland geproduceerde vlees is niet veilig; dat geldt ook voor geïmporteerd vlees, zo stelt de Onderzoeksraad. De voedselveiligheid is niet in elke EU-lidstaat gegarandeerd, en controles met steekproeven laten te wensen over. Ook is er regelmatig sprake van ‘fraude’ met vlees: afvalvlees wordt bijvoorbeeld “omgekat” naar vlees voor menselijke consumptie. De raad weet niet welke gevolgen die misstanden hebben voor de Volksgezondheid.
Geschrokken
De Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie (KNS) is geschrokken van de eerste berichtgeving van over dat rapport. De Slagersorganisaties gelooft niet dat het vlees in Nederland onveilig is, zeggen ze tegen Nu.nl. Volgens een woordvoerder van de KNS hadden er anders wel meer mensen ziek geworden, en dat is niet aan de orde.
Economische factoren belangrijker dan een goed product
De Onderzoeksraad voor Veiligheid stelt echter dat bedrijven economische factoren belangrijker vinden dan een goed product. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) erkent dat er de laatste tijd problemen zijn, maar dat zijn incidenten, stelt de organisatie. “Nederlands vlees behoort tot het meest veilige van de wereld. Mede daardoor is Nederland een van de toonaangevende producenten en exporteurs van vlees.”, zo zegt de COV in een verklaring.
Incidenten beschadigen het vertrouwen van consumenten
Het Centraal Bureau voor de Levensmiddelen reageert ook stevig op de conclusies van het rapport. “Keer op keer worden consumenten maar ook wij als supermarktbranche opgeschrikt door incidenten die het vertrouwen van de consument beschadigen”, aldus Marc Jansen, directeur van het CBL. “Het is volstrekt onacceptabel dat fraude en ernstige fouten mogelijk blijven en voorkomen. De vleessector moet schoon schip maken. Het zelfreinigend vermogen van de sector schiet ernstig tekort. Wij hebben genoeg van alle excuses. De vleessector moet nu laten zien wat ze waard zijn.”
De overheid moet ingrijpen
Verschillende andere organisaties, waaronder de vakbond FNV, Milieudefensie en Wakker Dier, roepen de overheid op om in te grijpen in de vleessector. Consumentenorganisatie Foodwatch zegt ‘het hoog tijd te vinden dat staatssecretaris Dijksma en minister Schippers hun verantwoordelijkheid nemen. Zij moeten strengere wetgeving realiseren, transparantie aanjagen en krachtig handhaven.”
Staatssecretaris Dijksma zelf stelt “‘Het is een stevig en helder rapport. Bij te veel bedrijven ontbreekt een moreel besef en de verantwoordelijkheid om zo goed als mogelijk voedselveiligheid te borgen. Dat moet anders. We hebben zelf om dit onderzoek gevraagd: het is van belang om risico’s bloot te leggen. Dat is de enige manier om problemen aan te pakken.”
Product Recall in de Foodsector
Uw organisatie voldoet aan de eisen, maar wat als het noodlot toeslaat en u (mogelijk) een product dient uit te voeren? De stappen die u vervolgens onderneemt zijn cruciaal in het voortbestaan van uw organisatie! Kom naar het interactieve seminar ‘Product Recall in de Foodsector’ en bereid u optimaal voor. Zo voorkomt u financiële en imagoschade!
Bekijk het congresprogramma