Het verduurzamen van gemeentelijk vastgoed zorgt dat niet alleen de CO2-uitstoot gereduceerd wordt, maar biedt ook de mogelijkheid om levensverlengend onderhoud uit te voeren. De gemeente Utrechtse Heuvelrug besloot recentelijk om de vastgoedportefeuille stapsgewijs te verduurzamen. Hoe pakken zij dit …
Lees verder »3,5 miljard euro geïnvesteerd in duurzame kantoren
Een duurzaam kantoor voordelig realiseren? Het kan dankzij de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (Vamil). Deze regelingen zorgden ervoor dat er in 2023 een recordbedrag is geïnvesteerd in milieuvriendelijke en duurzame technieken door bedrijven: ruim vijf miljard euro. …
Lees verder »Versnelde (vergunning)procedures voor hernieuwbare energie
Door: Marije van Mannekes* Er is op dit moment een toename zichtbaar van vergunningaanvragen die te maken hebben met de energietransitie. Over het algemeen kunnen er heel wat toestemmingen nodig zijn, waardoor het enige tijd kan duren voordat alle benodigde …
Lees verder »Het ontwikkelen van een warmtenet:‘Niet kiezen is ook een keuze!’
Door: Christiaan van Soest, Consultant & Ontwikkelaar, De WarmteTransitieMakers / Greenvis en docent van de opleiding Verduurzamen van Vastgoed De energiemarkten lijken in het voorjaar van 2024 enigszins tot rust te zijn gekomen. Juist door een periode van hoge energieprijzen, …
Lees verder »Vijf redenen voor het verduurzamen van vastgoed
Wil jij jouw vastgoed verduurzamen? Het is steeds aantrekkelijker om te investeren in duurzame maatregelen voor vastgoed, aldus Ewald Slingerland, Senior Ontwikkelaar Duurzame Warmte bij De WarmteTransitieMakers. Hij geeft in deze blog vijf redenen waarom jij er goed aan doet …
Lees verder »De ondervonden succesfactoren in de projectsamenwerking HET GROENE NET
Steeds meer woningcorporaties hebben warmte hoog/hoger op de agenda staan. Zo ook ZOwonen. Een belangrijk onderdeel uit alle duurzaamheidmaatregelen die ZOwonen neemt, is participatie aan het stadsverwarmingsnetwerk Het Groene Net (HGN). Met de biomassacentrale (gelegen in Hoogveld Sittard) en industriële …
Lees verder »De Stroomversnelling, een andere manier van renoveren en financieren voor woningcorporaties
De Stroomversnelling is één van de landelijke initiatieven die ontstaan is naar aanleiding van het Energieakkoord. Marnette Vroegop is Conceptontwikkelaar bij Woonwaard en vertelt over dit initiatief, waarvan Woonwaard één van de deelnemers is. “Duurzaamheid is een heel belangrijk thema …
Lees verder »Hennepkwekerij: verhuurder is aansprakelijk voor illegaal afgetapte energie
Hennepkwekerij: verhuurder is tegenover de netbeheerder aansprakelijkvoor door huurder illegaal afgetapteenergie Uit: Nieuwsbrief Huurrecht, juni 2015 Een hennepkwekerij leidt meestal tot ontbinding van de huurovereenkomst. De schade aan het pand kan de verhuurder dan op de huurder verhalen. Deze uitspraak gaat over de kosten van (illegaal afgetapt) energieverbruik. De energiemaatschappij ...
Lees verder »5 tips voor uw vergunningsaanvraag
"Dit zijn de belangrijkste vergunningen en 5 tips voor uw vergunningsaanvraag" Om een windenergieproject van de grond te krijgen, zijn veel vergunningen en toestemmingen nodig. De volgende twee vergunningen heeft u altijd nodig om voor de SDE-subsidie in aanmerking te komen. Het maakt daarbij niet uit of het om een ...
Lees verder »Top 6 huurproblemen
Op het gebied van huurrecht komen er veel praktische problemen voor. Woningcorporaties, gemeenten, vastgoedbeheerders en andere verhuurders komen regelmatig in aanraking met juridische geschillen. Wat zijn de top 6 huurproblemen uit de praktijk? Het vakblad Huurrecht sluit het jaar af met de top 6 van problemen uit de praktijk: 3 ...
Lees verder »